Onterecht veroordeeld

Excuses Grapperhaus voor gerechtelijke dwaling in Puttense moordzaak

25 november 2021 15:04 Aangepast: 25 november 2021 15:27
Minister Grapperhaus in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Minister Ferd Grapperhaus heeft in de Tweede Kamer excuses aangeboden aan de twee mannen die jarenlang onterecht vastzaten voor de Puttense moordzaak. "We hebben die mannen en hun gezinnen in de kou laten staan en we hadden namens het hele kabinet eerder excuses moeten aanbieden." Wilco Viets en Herman Dubois zaten zeven jaar onterecht in de gevangenis voor de moord op Christel Ambrosius.

Grapperhaus zei dat Dubois en Viets 'misschien wel financiële genoegdoening hebben gekregen, maar publieke excuses zijn nooit gemaakt'.

Stil van

"Ik ben er even stil over, ik wil er ook echt bij stilstaan. We hebben die mannen en hun gezinnen in de kou laten staan. We hadden eerder excuses moeten maken, ik hecht er grote waarde aan dat vandaag te doen. Ik las voordat ik minister was een akelig stuk, jaren geleden, over hoe ze nog steeds door sommige mensen met de nek worden aangekeken", zei Grapperhaus.

"Iedereen, niet alleen ik, wij allemaal moeten hen een kans geven. Ik zeg tegen Herman en Wilco: het spijt me."

Verkracht en vermoord

De moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius, in 1994 in Putten, werd bekend onder de naam de Puttense moordzaak. Ambrosius werd verkracht en haar keel werd doorgesneden in het huisje van haar oma in Putten.

Herman Dubois en Wilco Viets werden voor de zaak veroordeeld hoewel zij ontkenden de moord te hebben gepleegd. Misdaadjournalist Peter R. de Vries was overtuigd en beet zich jarenlang vast in de zaak.

Echte dader

Nadat Dubois en Viets hun straf hadden uitgezeten en in 2002 vrijkwamen, kwam in 2008 de echte dader in beeld. Dat gebeurde door een DNA-match. Het DNA van dader Ron P. was opgenomen in een DNA-databank omdat hij voor de diefstallen was veroordeeld. Hij heeft de moord en de verkrachting altijd ontkend, hoewel er een spermaspoor van hem bij Ambrosius was gevonden. P. zei dat hij een geheime relatie met haar had.

Ron P. kreeg voor de moord op en de verkrachting van Christel Ambrosius 15,5 jaar cel. Het gerechtshof legde P. nog 18 jaar celstraf op, maar de Hoge Raad verlaagde de straf.

Ook de zoon van de vermoorde Peter R. de Vries vroeg aandacht voor de excuses:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Puttense moordzaak nog lang niet over'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore