Nieuwe lockdown?

Kabinet staat voor duivels dilemma: gaat het land verder op slot?

25 november 2021 12:01 Aangepast: 25 november 2021 16:17
Beeld © ANP

Het demissionaire kabinet komt vandaag bijeen om te praten over de exploderende coronacijfers. Moet het land verder op slot en gaan we naar een decemberlockdown? Het kabinet koerst op strenge extra maatregelen, maar knopen zijn nog niet doorgehakt.

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft een advies voorbereid waar het kabinet vanmiddag in het Catshuis over praat. Morgen om 19.00 uur is er weer een persconferentie waarin nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt. 

Geen kentering 

De ziekenhuizen schreeuwen om maatregelen. De zorg zucht namelijk. Er liggen nu 2500 mensen met corona in de ziekenhuizen en de besmettingscijfers willen maar niet omlaag. "De verwachte kentering is er nog niet", zei De Jonge gisteren zichtbaar zorgelijk. Daarom is er vrijdag al een persconferentie, een week eerder dan gepland.

De Jonge gisteren over het stijgende aantal besmettingen:

Er zijn nog allerlei knoppen waar het kabinet aan kan draaien. Zo valt te denken aan eerdere sluitingstijden van horeca en niet-essentiële winkels naar 17 uur. Ook kan de groepsgrootte nog verder omlaag worden gebracht. Nu mogen er thuis nog vier mensen samenkomen.

Strenge lockdown

Een strenge lockdown zou tot de mogelijkheden kunnen horen. Zo'n lockdown heeft enorme impact, erkent het kabinet. "Voor de economie maar ook voor de jongeren", zei Rutte. Maar eerder zei de premier ook dat als het moet, het moet. Een avondklok lijkt vooralsnog niet tot de mogelijkheden te horen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weekcijfers corona stijgen weer fors, ziekenhuizen houden hart vast

Scholen

Ook een sluiting van de scholen ligt op tafel. Het OMT is verdeeld over het sluiten, melden bronnen aan de politieke redactie van het RTL Nieuws. Dit onderwerp ligt gevoelig omdat scholieren niet meer de dupe mogen worden en meer achterstanden vermeden moeten worden. 

Aan de andere kant, is duidelijk dat veel besmettingen in de huidige golf via de scholen gaan. Daarom behoort het nu toch tot de mogelijkheden om ook maatregelen te nemen op scholen. Zoals bijvoorbeeld deels thuis lesgeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OMT verdeeld over sluiten scholen, kabinet moet nog beslissen

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore