Ga naar de inhoud
Na moties in Tweede Kamer

Kabinet werkt aan verbod op doden miljoenen jonge haantjes

Archieffoto

Het doden van miljoenen pas geboren haantjes wordt verboden. Het ministerie van Landbouw, de Dierenbescherming en de pluimveebranche gaan hiervoor samen een plan uitwerken.

Demissionair minister Carola Schouten (Landbouw) schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Die nam eerder twee moties aan, waarin werd aangedrongen op een verbod op het doden van de haantjes.

Shredder

Jaarlijks worden in Nederland ruim 40 miljoen net geboren haantjes vergast of vernietigd in de shredder. De reden daarvoor is dat ze geen economische waarde hebben. Hanen leggen immers geen eieren.

Apparaat
Lees ook:
Apparaat voorspelt geslacht van kuiken: 'Haantjes niet meer geruimd'

Dit dierenleed is echter nergens meer voor nodig. Er komen steeds meer technieken om voor de geboorte vast te stellen wat het geslacht is van het embryo in het ei. Daardoor is het mogelijk er voor te kiezen eieren met haantjes niet uit te laten komen. Het is ook mogelijk de haantjes wel te laten komen en op te laten groeien voor de vleesproductie.

Internationaal

Schouten wil dat er een breed gedragen oplossing komt voor het probleem, schrijft ze in haar brief. Internationaal zijn er ook initiatieven om tot een verbod te komen. Frankrijk stelde vorig jaar al een verbod in. Samen met Duitsland pleiten de Fransen nu voor een verbod in de hele Europese Unie. 

Eind 2018 presenteerde het Duitse bedrijf SELEGGT zijn oplossing voor de onnodige slacht van miljoenen jonge haantjes:

Miljoenen jonge haantjes onnodig geslacht: zo kunnen we dat verhelpen

01:47
Deze test kan al voor de geboorte zien of er een haantje of een hennetje in een ei zit.