Ga naar de inhoud
Coronacijfers exploderen

Kabinet koerst op nieuwe maatregelen, morgen persconferentie

Beeld © ANP

Het demissionaire kabinet gaat de persconferentie vervroegen naar morgen vanwege de exploderende coronacijfers. Het kabinet koerst op nieuwe maatregelen, maar wil eerst het extra OMT-advies afwachten voordat er een besluit wordt genomen. "Het beeld is somber en zorgelijk. De kentering die we willen zien is nog niet aanstaande", zei minister De Jonge.

Dat extra OMT-advies moet er vandaag liggen. Eerder had het kabinet vrijdag 3 december als moment in het vooruitzicht gesteld om de nieuwe maatregelen te wegen. Dat moment wordt dus naar voren gehaald omdat de cijfers te hard omhoog gaan. 

Minister De Jonge stelt dat de verwachte kentering die had moeten worden ingezet in de cijfers nog niet te zien is. "Het beeld is somber en zorgelijk." Bekijk hier het hele interview:

De Jonge: 'Het beeld is somber en zorgelijk'

01:20

Verdere maatregelen

Het kabinet koerst op een verscherping van de milde lockdown waarin we nu zitten. Maatregelen waar aan gedacht wordt zijn het vervroegen van sluitingstijden van de horeca en niet-essentiële winkels en het verder terugbrengen van de groepsgrootte. Nu mogen thuis nog vier mensen bij elkaar op bezoek. Een avondklok ligt vooralsnog niet op tafel.

Niets is nog zeker, het kabinet vergadert de komende dagen hierover. Het sluiten van scholen staat helemaal onder de lijst van opties maar is  niet uitgesloten.

Alarm

Maandag deed premier Rutte een dringende oproep aan iedereen om zich aan de maatregelen te houden. Een kentering is nodig, omdat het spannend is in de ziekenhuizen. "Als het nodig is, aarzelen we geen seconde om maatregelen te nemen", zei Rutte zoals te zien is in onderstaande video: 

Rutte: als het nodig is aarzelen we geen seconde om maatregelen te nemen

00:46

Ziekenhuisopnames

Er liggen nu meer dan 2500 coronapatiënten in het ziekenhuis. 488 op de ic's en 2052 op de verpleegafdeling. Vorige week dinsdag waren dit er nog respectievelijk 385 en 1686.Ook het aantal nieuwe mensen dat met corona in het ziekenhuis terechtkwam nam weer toe, met 30 procent. Het aantal nieuwe ic-opnames steeg met 29 procent.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte bekend dat een groeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen er niet meer in slaagt om alle zorg te leveren die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen. Inmiddels lukt het veertien ziekenhuizen niet meer om deze zogenoemde 'kritieke planbare zorg' altijd op tijd te verlenen. Afgelopen donderdag ging het nog om twaalf ziekenhuizen.

Bron: RTL Nieuws