Omstreden maatregel

Wetsvoorstel is af: kabinet wil 2G voor horeca, evenementen, cultuur en pretparken

22 november 2021 18:52 Aangepast: 22 november 2021 20:37
Mogelijk moet de horeca eerder dicht vanwege corona. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Het kabinet wil de omstreden 2G -maatregel alleen inzetten als de 3G-aanpak in combinatie met andere maatregelen niet voldoende is. Het 2G-beleid gaat gelden voor de sectoren: horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële dienstverlening, zoals pretparken en dierentuinen. Dat staat in het wetsvoorstel dat zojuist naar de Tweede Kamer is gestuurd. De maatregel gaat niet gelden voor winkels.

Bij 2G worden alleen mensen toegelaten die gevaccineerd zijn of genezen van corona. Er is een nieuwe wet nodig om 2G mogelijk maken. Het wetsvoorstel is nu af en is zojuist naar de Tweede Kamer gestuurd.

Alternatieven

De Tweede Kamer moet nog instemmen met de wet. Dat zou deze week gebeuren maar gezien de gevoeligheid heeft de Tweede Kamer waarschijnlijk meer tijd nodig. Ook de Eerste Kamer moet nog instemmen met de wet en dan moet er nog een specifieke invulling gemaakt van de wet. 

In sectoren waar 2G gaat gelden, moet een ondernemer zich hier aan houden, maar er kunnen voor bepaalde delen van sectoren wel alternatieven gaan gelden, zo staat in de wet.

Opvallend is dat minister De Jonge schrijft dat vaccinatiedrang geen doel op zich is, maar dat dat wel een neveneffect kan zijn van de 2G-wet. 

Verdeeldheid in Kamer

De Tweede Kamer is verdeeld over de 2G-maatregel. Alleen de VVD en D66 hebben al gezegd de wet te steunen. De rest twijfelt nog of is tegen de wet. Ook is er nog geen meerderheid voor de wet in de Eerste Kamer die hier ook nog mee moet instemmen.

In het wetsvoorstel staat een uitzondering voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren. Voor hen zal 2G niet van toepassing zijn. Zij kunnen op nader te bepalen wijze toegang krijgen tot locaties waarvoor het coronatoegangsbewijs met 2G vereist is.

Lockdown?

Twee weken geleden zeiden minister De Jonge en premier Rutte dat het kabinet eerst een korte klap wil uitdelen aan het virus en daarna met de 2G-aanpak wil komen. Vandaag werd duidelijk dat die korte klap nog niet werkt. Daarom deed Rutte een dringende oproep aan iedereen om zich beter te houden aan de coronamaatregelen. "De ziekenhuisopnames zijn zorgelijk", zei Rutte.

Als het nodig, liggen strengere maatregelen weer serieus op tafel. Denk aan een nog kleinere groepsgrootte en vroegere sluitingstijden. Ook een december-lockdown is niet uitgesloten.

Nieuwe persconferentie

De eerstvolgende persconferentie staat gepland op vrijdag 3 december, drie weken na de laatste. Maar volgens Rutte kan die verzet worden naar een eerder tijdstip, als er sneller maatregelen nodig zijn. 

Wetsvoorstel 'nog niet toereikend'

De belangrijkste adviseur van het kabinet, de Raad van State, noemt het ‘te rechtvaardigen’ dat het demissionair kabinet overweegt de 2G-maatregel in te voeren. Wel vindt de Raad dat het huidige wetsvoorstel 'nog niet toereikend' is: zo moet duidelijker worden aangegeven in welke sectoren en onder welke voorwaarden de maatregel precies gaat gelden.

Ook benadrukt de Raad dat ‘mocht het onverhoopt zo ver komen’ dat de maatregel daadwerkelijk wordt ingevoerd, het van 'cruciaal belang' is dat er goed over gecommuniceerd wordt en zo effectief mogelijk gehandhaafd wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: als het nodig is aarzelen we geen seconde om maatregelen te nemen

RTL NIeuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore