Ga naar de inhoud
Na druk zorg en burgemeesters

Kabinet zwicht: deze jaarwisseling toch landelijk vuurwerkverbod

Er komt dit jaar toch een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dat besluit heeft het kabinet zojuist genomen tijdens de ministerraad, zo melden ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Het kabinet gaat vuurwerkhandelaren en -verkopers compenseren. Hoeveel dat gaat kosten, is nog niet bekend.

Het kabinet was van plan om dit jaar geen vuurwerkverbod in te stellen. Maar dat zorgde voor veel verzet bij de zorgsector, de burgemeesters en de politie.

Pleidooi burgemeesters

De burgemeesters, verenigd in het Veiligheidsberaad, schreven gisteravond aan minister Grapperhaus dat ze 'een verbod op de verkoop van vuurwerk alsook het afsteken ervan' willen. "Belangrijkste reden is dat de zorg en het zorgpersoneel momenteel onder zware druk staan als gevolg van de coronacrisis."

De brief was mede ondertekend door burgemeester Jan van Zanen van Den Haag, die ook voorzitter is van de VNG, de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet wil advies van OMT over vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling

Zorgminister Hugo de Jonge zei vanochtend al 'heel goed te snappen' dat de zorg opriep tot een vuurwerkverbod. "De rek is totaal uit de zorg", zei hij voor aanvang van de ministerraad.

En minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zei: "De situatie in de ziekenhuizen is natuurlijk qua ontwikkeling niet goed, laat dat duidelijk zijn."

Net als vorig jaar

Vorig jaar gold tijdens de jaarwisseling ook een algeheel vuurwerkverbod. Op die manier moest voorkomen worden dat de ziekenhuizen het nog drukker kregen. Het verbod zorgde ervoor dat er flink minder vuurwerkslachtoffers in het ziekenhuis belandden.

Een groep van artsen, zorgverleners en maatschappelijke organisaties pleiten al voor een vuurwerkverbod dit jaar. Zo maken artsenfederatie KNMG, vakbond FNV Zorg en Welzijn en beroepsorganisatie NU'91 zich zorgen over de druk op de zorg die oud en nieuw teweeg gaat brengen.

Ook het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap is voor een verbod, zei voorzitter Tjeerd de Faber vorige week tegen RTL Nieuws. "Afgelopen jaarwisseling heeft het aangetoond: met een verbod heb je 75 procent minder letsel. Denk aan ogen, handen verbranden, dat soort dingen. Het medisch bewijs is geleverd, een verbod werkt", zegt Faber. Hij was al een voorstander van een vuurwerkverbod, maar de huidige druk op de zorg is voor hem een belangrijk extra argument.

Bekijk ook: Ondanks verbod toch overal knalvuurwerk en vuurpijlen

00:37
Het was misschien niet zo veel als tijdens andere jaarwisselingen, maar ondanks het vuurwerkverbod werd er de afgelopen oud en nieuw op verschillende plekken flink geknald.