Verruwing van de politiek

Tjeenk Willink: uitspraken FvD-Kamerlid 'hollen democratie uit'

19 november 2021 07:41 Aangepast: 19 november 2021 08:17
Tjeenk Willink eerder dit jaar in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De dreigende woorden van FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen aan het adres van zijn D66-collega Sjoerd Sjoerdsma zijn 'weer een stapje in de betonrot die onze democratische rechtsorde uitholt'. Dat zegt Herman Tjeenk Willink in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Van Houwelingen viel Sjoerdsma eerder deze week hard aan op de steun van zijn partij voor het coronabeleid van het demissionaire kabinet. Hij beet Sjoerdsma toe dat 'zijn tijd nog wel komt' en dat er 'tribunalen' komen.

Een kwalijke uitspraak, vindt minister van staat en voormalig vicevoorzitter van de Raad van State Tjeenk Willink. Dat de FvD'er zich later verdedigde door te zeggen dat die opmerking niet persoonlijk bedoeld was, maakt op Tjeenk Willink geen indruk. "Het is erger. Hij bedreigt het hele stelsel."

Bekijk het fragment uit het Tweede Kamer-debat in deze video:

Het debat in de Tweede Kamer ontspoort volledig na de opmerkingen van Van Houwelingen. Andere Kamerleden reageren met afschuw op deze woorden en het debat wordt geschorst.

Tjeenk Willink, die begin dit jaar nog werd ingeschakeld om als informateur de vastgelopen kabinetsformatie vlot te trekken, waarschuwt al langer voor de gevolgen van de voortdurende verruwing van de omgangsvormen in de politieke arena.

Niet somber genoeg

"Mij is de afgelopen 30 jaar vaak verweten dat ik te somber zou zijn", zegt hij. "Misschien was ik niet somber genoeg." De bestorming van het parlementsgebouw in de Verenigde Staten eerder dit jaar door aanhangers van voormalig president Donald Trump heeft volgens hem laten zien waar die verruwing toe kan leiden.

Parlementariërs moeten zich houden aan afspraken over hoe met elkaar om te gaan, vindt Tjeenk Willink. Zij moeten zich tolerant opstellen, altijd het compromis zoeken en iedereen in zijn waarde laten. "Dit gaat daar doelbewust tegenin."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamervoorzitter wil gesprek over 'ontoelaatbare' uitingen in debat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore