Levensgevaarlijk

Jezelf besmetten met corona? De inspectie waarschuwt

18 november 2021 20:21 Aangepast: 23 november 2021 09:59
Beeld © ANP

Op sociale media en via speciale websites kun je zogenoemde 'coronakits' kopen om jezelf te besmetten met het coronavirus. De Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd maakt zich hier grote zorgen over en waarschuwt voor dit soort initiatieven. Een website die zulke spullen aanbiedt, is offline gehaald.

Oproepen voor speciale 'besmettingsdates' om corona op te lopen. Websites waar coronakits voor een paar tientjes worden aangeboden waarmee je jezelf zou kunnen infecteren met het virus. Er zijn allerlei initiatieven in omloop waarmee je volgens de aanbieders het virus kunt oplopen. Het doel: een besmetting levert een QR-code op.

Herstelbewijs

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kreeg een melding van een dergelijk initiatief en waarschuwt. "Doe het niet", klinkt het dringend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

2G: gaat het er komen en zo ja, hoe?

Met de invoering van mogelijk 2G-beleid zou een groeiend aantal niet-gevaccineerden zichzelf expres met corona laten besmetten. Als ze corona hebben gehad, kunnen ze een herstelbewijs krijgen en daarmee toch naar binnen als het 2G-beleid wordt ingevoerd.

Bij 2G krijg je alleen nog een QR-code als je bent gevaccineerd of genezen van corona. En dus niet meer na een negatieve test.

Doe het niet!

"Dit soort sites of besmettingsfeestjes keuren wij ten strengste af", laat een woordvoerder van de inspectie weten aan RTL Nieuws. "Deze initiateven zijn gevaarlijk voor jezelf en voor anderen. Wie zichzelf besmet, brengt opzettelijk de publieke gezondheid in gevaar."

De inspectie onderzoekt of het mogelijk is om vervolgstappen tegen dit soort sites of oproepen te nemen. "We zijn daar druk mee bezig."

Bekijk ook: Egbert kreeg vorig jaar corona

Egbert kreeg vorig jaar corona en wordt er nog elke dag mee geconfronteerd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore