Bedreigingen in de Kamer

Forum wil wel spreken met Kamervoorzitter Bergkamp, maar vooral over anderen

18 november 2021 16:22 Aangepast: 18 november 2021 18:59
Sjoerd Sjoerdsma (links) en Pepijn van Houwelingen gisteren in het debat. Beeld © ANP

Forum voor Democratie staat 'best open' voor een gesprek met de Kamervoorzitter en andere partijen over de omgangsvormen in de Tweede Kamer. De partij wil het dan wel vooral hebben over de rol van de pers en het gedrag van ministers, terwijl de aanleiding voor het gesprek juist een uitspraak van een FVD-Kamerlid is.

Aanleiding voor de uitnodiging van Bergkamp is de bedreiging van FVD-Kamerlid Van Houwelingen gisteren richting D66-Kamerlid Sjoerdsma. "Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen", beet Van Houwelingen Sjoerdsma toe. Het debat werd enige tijd stilgelegd. Later nuanceerde hij, op verzoek van de Kamervoorzitter, zijn uitspraak.

Demonisering

Na het incident liet Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp weten een gesprek te willen met de fracties over de omgangsvormen in het debat. "Bedreigingen en intimidaties zijn in welke vorm dan ook, uit den boze", aldus de Kamervoorzitter. "In de plenaire zaal vind ik het ontoelaatbaar. Hier moeten we een grens trekken."

Van Houwelingen noemt vandaag in een persbericht de verontwaardiging vooral een 'klassiek voorbeeld van demonisering en framing'. Desondanks staat de partij 'best open' voor een gesprek met Bergkamp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamerleden D66 en Volt over bedreigingen: 'Wij trekken hier een streep'

Andere Kamerleden reageerden verbouwereerd en met afschuw op de woorden van Van Houwelingen. VVD-voorman Mark Rutte zei dat het 'alle perken te buiten gaat'. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers noemt de uitlatingen 'echt huiveringwekkend'. D66-leider Sigrid Kaag noemt de bedreiging 'een ultiem dieptepunt'.

Bedreigingen

Vanmiddag schreven Sjoerdsma en Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan een gezamenlijke brief aan het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, als protest tegen bedreiging en confrontaties met Kamerleden van FVD in de Kamer. Het duo wil een gesprek met het dagelijks bestuur. Volt-Kamerlid Gündoğan ontvangt zeer veel intimiderende e-mails, en zelfs haar moeder zou die ontvangen van FVD-aanhangers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Debat tussen FvD en D66 ontspoort na bedreiging: 'Uw tijd komt nog wel'

Niet alle politici hebben problemen met FVD'ers in debatten, of met hun aanhangers. PVV-leider Geert Wilders laat weten niet voor een gesprek met de Kamervoorzitter en de andere fracties te voelen.

"Ik heb gisteren geen bedreiging gehoord. En een tribunaal – rechtbank – is terecht voor politici die ons land kapot maken. Perk de vrijheid van spreken van Kamerleden niet in. De Kamervoorzitter hoeft bij mij dus niet langs te komen voor een censuurgesprek."

Goed idee

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans zegt dat dat ook niet nodig is. Volgens hem hoeven niet alle partijen het erover eens te zijn. "Het is een goed idee van de Kamervoorzitter om dat te bespreken. Om het erover te hebben hoe ze dat doen, hoe gaan ze optreden. En niet iedereen hoeft het ermee eens te zijn. Dan kunnen ze besluiten strenger te zijn."

Waarschijnlijk is het eerst mogelijk geschikte moment voor een gesprek tussen de fracties en Bergkamp, na het kerstreces.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore