Strenger optreden geëist

Kamerleden D66 en Volt over bedreigingen: 'Wij trekken hier een streep'

18 november 2021 15:45 Aangepast: 18 november 2021 16:38
Nilüfer Gündoğan en Sjoerd Sjoerdsma. Beeld © ANP

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma en Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan hebben een gezamenlijke brief geschreven, als protest tegen bedreiging en confrontaties met Kamerleden van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer. Het duo wil een gesprek met het dagelijks bestuur van de Kamer.

"Bedreigingen van Kamerleden, direct of indirect, vormen voor ons een harde grens", schrijven Sjoerdsma en Gündoğan. Het duo hekelt 'een breder klimaat van aantijgingen, verdachtmakingen en intimidaties' en wijst naar twee incidenten. 

'Alles op alles' 

FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren zei eerder deze week 'enorm trots' te zijn op Forum-aanhangers die Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan vervelende e-mails sturen wegens haar bijdragen in corona-debatten. Gündoğan beklaagde zich in een debat over de intimiderende e-mails die zelfs haar moeder zou ontvangen. Van Meijeren regeerde juist blij te zijn met de achterban en 'dat zij alles op alles zetten om mevrouw Gündoğan ervan te overtuigen dat ze met haar absurde beleid moet stoppen'.

'Uw tijd komt nog wel' 

Gisteren ontspoorde het debat over de begroting Buitenlandse Zaken. In een discussie over corona riep Van Houwelingen (FvD) tegen Sjoerdsma (D66): "Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen". Het leidde tot afschuw en veel protest van andere Kamerleden. Het FvD-Kamerlid moest zijn woorden daarna terugnemen van de Voorzitter. Het debat werd geschorst. Uiteindelijk zei Van Houwelingen dat de opmerking niet was bedoeld als bedreiging richting Sjoerdsma. 

"Wij trekken hier een streep", schrijft het duo in de brief. "Wie bedreigingen uit in de plenaire zaal kan niet wegkomen met louter een vermanend woord van de Voorzitter en terechte en te prijzen tegenreacties van andere Kamerleden." 

Sjoerdsma en Gündoğan willen een gesprek op 'zo kort mogelijke termijn'.

In een statement heeft FvD-Kamerlid Van Houwelingen laten weten dat Forum voor Democratie "best open staat" om in gesprek te gaan met de Kamervoorzitter. Van Houwelingen vindt de reacties op zijn uitspraken "verbijsterend", en spreekt over "een klassiek voorbeeld van demonisering".

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore