Tribunalen

Formerende partijen spreken schande van dreigement FVD-Kamerlid: 'Alle perken te buiten'

18 november 2021 13:13 Aangepast: 18 november 2021 13:20
CDA-leider Hoekstra met op de achtergrond VVD-leider Rutte. Beeld © ANP

De leiders van VVD, D66 en ChristenUnie spreken schande van het dreigement dat FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen gisteren uitte in de richting van D66'er Sjoerd Sjoerdsma. Ze noemen het 'huiveringwekkend' en een 'ultiem dieptepunt'.

"Uw tijd komt nog wel. Er komen tribunalen", zei Van Houwelingen tegen Sjoerdsma. Bekijk hier de samenvatting:

VVD-voorman Mark Rutte wilde er niet te veel woorden aan vuil maken, maar zei wel dat het 'alle perken te buiten gaat'. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers noemt de uitlatingen 'echt huiveringwekkend'. Hij "kan niet begrijpen dat iemand het in zijn hoofd haalt dit te zeggen. Wat ik ook niet begrijp is dat mensen toch nog achter zo'n partij aanlopen".

Ultiem dieptepunt

De CU-leider vindt dat partijen 'assertiever' moeten zijn. "Zeggen dat dit echt niet kan." Hij wijst ook op de vele retweets van FVD-leider Thierry Baudet die vaak afkomstig zijn van accounts die ook antisemitische berichten plaatsen. "Het is voorbij elke beschaving."

D66-leider Sigrid Kaag noemt de bedreiging 'een ultiem dieptepunt', maar ziet het voorval wel als onderdeel van een breder patroon. "Het gaat al een hele tijd te ver." Ook zij vindt dat partijen 'moeten opstaan' tegen dit soort gedrag. "Dit is meer dan ophef. Dit is fundamenteel. Ik zie het als aantasting, ondermijning van de rechtsorde."

"Ik denk dat partijen een streep moeten trekken. Opstaan, naar de interruptiemicrofoon, het veroordelen, of niet meer meedoen aan debatten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Debat tussen FvD en D66 ontspoort na bedreiging: 'Uw tijd komt nog wel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore