Ga naar de inhoud
Omstreden maatregel

2G: gaat het er komen en zo ja, hoe?

Horecabezoekers moeten op dit moment al een coronatoegangsbewijs laten zien in de horeca. Beeld © ANP

Sinds de laatste coronapersconferentie houdt de 2G-maatregel de gemoederen bezig. Het kabinet staat erachter, maar de Tweede Kamer is er nog niet uit, bleek gisteren tijdens het coronadebat. Hoe liggen de verhoudingen in de Tweede en Eerste Kamer, en wat zijn de volgende stappen? We zetten het op een rijtje.

Waar gaat het ook alweer over?

De controversiële 2G-maatregel gaat over het alleen verstrekken van coronatoegangsbewijzen aan mensen die zijn gevaccineerd óf zijn genezen van corona. Mensen die niet zijn gevaccineerd, kunnen daardoor geen toegang meer krijgen door middel van een test. Tegenstanders noemen dat discriminatie. Voorstanders wijzen op het belang van de volksgezondheid en het beschermen van de zwakkeren.

D66
Lees ook:
D66 wil 2G om vrijheid te waarborgen, CDA staat open voor alternatieven

Welke partijen steunen het kabinetsvoorstel?

Dat zijn er tot dusver slechts twee. Alleen de VVD en D66 hebben hun steun uitgesproken. Daardoor is er nog geen Kamermeerderheid. Coalitiegenoten CDA en ChristenUnie zeggen te twijfelen. De verwachting is wel dat het CDA in elk geval zijn eigen minister – De Jonge – zal steunen als blijkt dat er weinig alternatieven zijn.

De ChristenUnie zegt weliswaar grote problemen te hebben met 2G, maar zei ervoor te waken dat ze van tevoren zouden zeggen nooit met maatregelen te zullen instemmen. Daar lijkt nog ruimte te zitten.

Met steun van de coalitiepartijen zou er een (weliswaar zeer kleine) meerderheid zijn in de Tweede Kamer. Daarnaast zegt de PvdA met een open blik naar de omstreden maatregel te kijken. Volt, de groep Den Haan en Pieter Omtzigt houden hun kruit nog droog. Geen hard nee dus van die partijen.

En hoe zit dat in de Eerste Kamer?

De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Daarvoor is in elk geval de steun van minstens één andere partij nodig. Daar zou de PvdA, die in de Tweede Kamer nog geen nee zei, uitkomst kunnen bieden.

Bekijk ook: Drie vragen over het 2G-beleid: hoe effectief is het?

03:35

Zijn er alternatieven?

Coalitiepartij ChristenUnie kwam zelf  met een alternatief: 1G. Dat houdt in dat je alleen een coronatoegangsbewijs krijgt als je bent getest, gevaccineerd of ongevaccineerd maakt dan niet meer uit. Demissionair minister De Jonge wees er in het debat op dat die maatregel praktisch zeer lastig uitvoerbaar zou zijn. Op een uitgaansavond in het weekend zouden dan 1 miljoen testen nodig zijn. Daar is geen testcapaciteit voor. Volgens het kabinet zou het enige alternatief voor de maatregel een echte lockdown zijn.

Wanneer valt het besluit?

Vrijdag komt het Outbreak Management Team met advies over coronatoegangsbewijzen met alle mogelijke scenario's, 3G, 2G of 1G. Op basis daarvan wordt een besluit genomen door het kabinet. Uiterlijk maandagochtend ontvangt de Tweede Kamer het wetsvoorstel. Daarna zal de Kamer daarover spreken. Maar het is nog niet bekend wanneer dat debat zal plaatsvinden. Mocht dan een meerderheid van de Tweede Kamer instemmen – en dat is dus nog de vraag – dan moet de Eerste Kamer zich daar nog over buigen. Pas als die heeft ingestemd, treedt de nieuwe wet in werking. Wanneer dat zou zijn, valt nog niet te zeggen.

De
Lees ook:
De Jonge: wetsvoorstel over 2G maandag afgerond en naar de Kamer