Ga naar de inhoud
Formatie nieuw kabinet

CU-leider Gert-Jan Segers liet formatiedocument in trein liggen

Gert-Jan Segers Beeld © ANP

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft een document dat VVD en CDA opstelden voor de formatie laten liggen in de trein. Daar werd het gevonden door iemand, die het doorspeelde aan de Volkskrant.

Segers doet zijn bekentenis woensdag op Twitter. "Het stomste wat je kan overkomen", zegt Segers. "Ik reis met de trein op en neer naar Den Haag. Dat is een fijne manier van reizen en gaat bijna altijd goed. Maar nu ging het een keer heel erg fout. Ik ben een mens en heb iets heel doms gedaan. Sorry.."

Het stuk werd gedeeld met de fracties van D66 en ChristenUnie, die met VVD en CDA over een nieuw kabinet onderhandelen.

In het document wordt volgens De Volkskrant onder meer gepleit voor forse maatregelen om de woningnood te bestrijden, een ambitieus klimaatbeleid en een miljardenfonds voor het uitkopen van boeren.

Ook wordt gesproken over gratis kinderopvang voor 'de meeste mensen', een basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor alle zelfstandigen en het toelaten van meer migranten.

Hoofdlijnen regeerakkoord

De partijen van Mark Rutte en Wopke Hoekstra werden het in het document samen eens over de hoofdlijnen van een regeerakkoord en hielden nadrukkelijk rekening met een samenwerking met D66.

Het document werd geschreven op 26 september door 'een vertegenwoordiging van de fracties van VVD en CDA'. In die fase onderzocht informateur Remkes een minderheidsvariant van VVD, CDA en D66. Vlak daarna liet D66-leider Sigrid Kaag weten dat ze bereid  was toch met de ChristenUnie te onderhandelen

'Beknopt'
Lees ook
'Beknopt' regeerakkoord, gaat dat lukken? 'De laatste was 75 pagina's'

De partijen onderhandelen vandaag, op dag 244 na de verkiezingen, wederom over de kabinetsplannen. Volgens informateur Johan Remkes is het document niet meer van invloed op het huidige formatieproces. "De relevantie ontgaat mij eerlijk gezegd een klein beetje", zegt de informateur.

"Dit is een stuk uit de vorige fase van de formatie. En het is het resultaat van twee fracties die wat aan elkaar gesnuffeld hebben", zei Remkes voorafgaand aan de gesprekken met zijn collega Wouter Koolmees, en de formatieteams van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. "En zoals u weet, zitten er nu vier fracties met elkaar om tafel. Deze episode is weer helemaal blanco."

'Kan iedereen gebeuren'

Het laten liggen van zo'n document kan iedereen gebeuren, zegt Remkes. "Mensen vergeten wel vaker dingen in de trein. Dat is mijzelf ook weleens overkomen." Het stuk heeft verder 'totaal' geen invloed meer op het huidige proces, denkt de informateur.

Volgens Koolmees zal het vergeten van het stuk in de trein vandaag wel besproken worden aan de formatietafel. De partijleiders en hun secondanten overleggen dan in Den Haag met de informateurs. Later deze week wordt weer gesproken op een landgoed in Hilversum.

Bekijk ook: Dit regeerakkoord begrijp je wél

01:55
Abracadabra, dat is het regeerakkoord voor veel mensen. Wollig taalgebruik. Lange zinnen. Ongebrijpelijke woorden. Stichting Safe the Children maakte een versie die iedereen begrijpt.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS