Ga naar de inhoud
3G, 2G én 1G onderzocht

De Jonge: wetsvoorstel over 2G maandag afgerond en naar de Kamer

Minister Hugo de Jonge in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Het wetsvoorstel voor de invoering van 2G gaat uiterlijk maandagochtend naar de Tweede Kamer. Dat zei minister De Jonge zojuist tijdens het debat over de nieuwe coronamaatregelen. De Jonge laat het Outbreak Management Team vooraf nog wel een advies schrijven over de effectiviteit van 3G, 2G én 1G.

De Tweede Kamer is verdeeld over de 2G-maatregel, waarbij mensen alleen nog een coronatoegangsbewijs krijgen als ze zijn gevaccineerd of genezen van corona. Het is nog onduidelijk of daar genoeg steun voor is in de Tweede én Eerste Kamer.

De VVD en D66 in de Tweede Kamer steunen de maatregel, bleek gisteren en vannacht tijdens het debat. Andere partijen zoals het CDA, ChristenUnie, PvdA, Volt en Groep Den Haan twijfelen nog. De andere partijen in de Kamer verzetten zich sterk tegen invoering.

D66
Lees ook:
D66 wil 2G om vrijheid te waarborgen, CDA staat open voor alternatieven

Voorstel 1G

De ChristenUnie hield eerder een pleidooi voor 1G als alternatief voor 2G. Dat zou betekenen dat voor een coronatoegangsbewijs iedereen zou moeten worden getest.

Volgens De Jonge zou die maatregel praktisch lastig uitvoerbaar zijn. Dan zou bijvoorbeeld op een uitgaansavond 1 miljoen testen moeten worden gedaan. "Dat is niet voorstelbaar. Nog los van de kosten", zei De Jonge. Hij verwacht dat dit tientallen miljoenen euro's per week zou kosten. 

Ook vraagt De Jonge zich af of het verdedigbaar is om van mensen die al beschermd zijn tegen het virus te vragen zich elke keer te laten testen als zij uit willen gaan. In epidemiologisch opzicht is dat volgens de minister niet nodig. Hij houdt er ook rekening mee dat meer gevaccineerden dan besluiten maar thuis te blijven.

'Geen waterdicht idee'

Op dit moment mogen mensen gebruik maken van een coronatoegangsbewijs bij 3G, dus als ze zijn getest, genezen of zich hebben gevaccineerd. Het OMT stelt op verzoek van De Jonge nog deze week een advies op over de effectiviteit van de verschillende coronatoegangsbewijzen, met 3G, 2G én 1G. Dat advies zal vrijdag af zijn.

De Jonge erkent overigens dat het geen waterdicht idee is om mensen die geen bescherming genieten tegen het coronavirus te weren uit risicovolle situaties (2G). "Als ze nergens naar binnen mogen gaan ze natuurlijk niet allemaal thuis zitten netflixen", zegt De Jonge. Maar het levert volgens hem wel meer veiligheid op. "Een setting met een paar duizend man in een zaal krijg je thuis niet zo makkelijk gerealiseerd."

Drie vragen over het 2G-beleid: hoe effectief is het?

03:35