Ga naar de inhoud
Aanpak coronacrisis

Rutte: we hadden in september beter moeten waarschuwen voor oplopen besmettingen

Premier Mark Rutte in vak K. Beeld © ANP

Het kabinet had in september beter moeten waarschuwen voor het risico dat de besmettingen weer zouden kunnen oplopen. Dat zei premier Rutte in het debat in de Tweede Kamer over de coronamaatregelen.

Hij wees er wel op dat het beter was gegaan met de besmettingen als de basismaatregelen strikter waren nageleefd. "Het is onvoldoende gelukt om het belang van die basismaatregelen over het voetlicht te krijgen."

D66
Lees ook:
D66 wil 2G om vrijheid te waarborgen, CDA staat open voor alternatieven

Omdat dat niet is gelukt, lopen de besmettingen volgens Rutte nu weer heel snel op. Daarom heeft het kabinet moeten besluiten tot een beperkte lockdown van drie weken, die afgelopen zaterdag inging. "Je moet nu een klap geven", zei Rutte over die maatregelen voor de komende weken, zoals de sluiting van horeca en supermarkten om 20.00 uur en niet-essentiële winkels om 18.00 uur.

Waakvlam

Als het daardoor lukt om die exponentiele groei uit het aantal besmettingen te halen, zijn er andere maatregelen nodig die Rutte 'de waakvlam' noemt. Die waakvlam moet besmettingen verder beperken. "Waarnaar je toewerkt is dat je met een stevige waakvlam probeert opflikkeringen van het virus te voorkomen", zei Rutte.

De waakvlam bestaat uit maatregelen zoals op meer plekken een verplicht coronatoegangsbewijs voor toegang. Of om de omstreden 2G-maatregel, waar mensen alleen nog genezen of gevaccineerd moeten zijn om een QR-code te krijgen. Voor die maatregel is nog niet duidelijk of er een Kamermeerderheid is.

Bekijk ook: Wim is ongewild ongevaccineerd

02:04
Van de anderhalf miljoen 18-plussers die niet gevaccineerd zijn, is er een groep die wel een coronaprik wil, maar die niet kan nemen. Omdat ze allergisch zijn. Zoals Wim Boessenkool.
Stevige
Lees ook:
Stevige kritiek op VVD in coronadebat vanwege steun voor 2G-beleid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore