Coronacrisis in Nederland

D66 wil 2G om vrijheid te waarborgen, CDA staat open voor alternatieven

16 november 2021 17:54 Aangepast: 16 november 2021 17:59
Beeld © ANP

D66 is voor de invoering van een 2G-beleid om de toeloop van ernstig zieke coronapatiënten in ziekenhuizen tegen te kunnen gaan. Het CDA worstelt nog met het zogenoemde 2G-coronabeleid en wil dat haar eigen zorgminister Hugo de Jonge met 'alternatieve scenario's' komt voor de maatregel. Dat blijkt vanmiddag tijdens het debat in de Tweede Kamer over het coronabeleid.

Bij de 2G-aanpak krijgen mensen alleen een QR-code na een vaccinatie (Gevaccineerd) of als zij hersteld zijn van corona (Genezen). Met een negatieve test (Getest) krijg je geen groen vinkje meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stevige kritiek op VVD in coronadebat vanwege steun voor 2G-beleid

Lockdowns

CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg sprak tijdens het coronadebat haar twijfel uit over die maatregel, maar zei bereid te zijn zich door het kabinet te laten overtuigen.

D66-Kamerlid Jan Paternotte wil vrijheden zoveel mogelijk waarborgen en de gezondheid zoveel mogelijk beschermen. "Mensen die niet beschermd zijn, lopen nu te veel risico om besmet te raken en in het ziekenhuis te belanden. Het is een noodgreep om te voorkomen dat je de hele winter te maken krijgt met lockdowns "

Evenementen

Paternotte denkt dat 2G vooral kan worden toegepast in de horeca, zoals discotheken, en bij grote evenementen. "Dat is iets anders dan dat een groot deel van de samenleving wordt afgesloten", zoals volgens hem steeds wordt gezegd. En dan nog hebben deze instellingen zelf de keuze om 2G of 3G-beleid te voeren, benadrukte de D66'er.

Hij wees erop dat het demissionaire kabinet heeft aangegeven dat het vooral om de ongeplaceerde horeca gaat. Dat lijkt Paternotte ook logisch, omdat eerder dit jaar is gebleken dat het op die plekken snel kan gaan met de besmettingen. Zo stak één persoon in een discotheek zeker honderd anderen aan.

RIVM: 'Veel kinderen positief, recordaantal besmettingen'

Het RIVM heeft de nieuwe corona-weekcijfers bekendgemaakt en die liegen er niet om. Nog nooit hadden we in één week zoveel besmettingen in Nederland als afgelopen week. En wat opvalt, is dat heel veel jonge kinderen positief testen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore