Debat coronamaatregelen

Stevige kritiek op VVD in coronadebat vanwege steun voor 2G-beleid

16 november 2021 16:49 Aangepast: 16 november 2021 18:08
VVD-Tweede Kamerlid Aukje de Vries noemt de 2G-maatregel noodzakelijk. Beeld © ANP

De VVD is in de Tweede Kamer onder vuur komen te liggen omdat de partij voorstander is van het zogeheten 2G-beleid, waarbij mensen alleen een QR-code ontvangen als ze zijn gevaccineerd of genezen. De VVD, die het een ingewikkeld dilemma zegt te vinden, kreeg kritiek van PVV, SP, FvD, DENK, Volt en BBB.

Het demissionaire kabinet wil het mogelijk maken dat mensen in de 2G-aanpak alleen een QR-code krijgen na een vaccinatie ('gevaccineerd') of als zij hersteld zijn van corona ('genezen'). Een negatieve test alleen is dan niet meer voldoende om een groen vinkje te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

D66 wil 2G om vrijheid te waarborgen, CDA staat open voor alternatieven

Kritisch bekijken

De VVD zal wetgeving van het demissionaire kabinet hierover kritisch bekijken, zegt VVD-Kamerlid Aukje de Vries in het coronadebat. "Het is niet niks, dat zien wij ook." Nieuwe beperkende maatregelen zijn volgens de VVD op dit moment nodig om het aantal besmettingen omlaag te kunnen krijgen. "Dat is zuur", vindt De Vries.

Zij wijst erop dat heel veel mensen 'hun deel van de afspraak' wel zijn nagekomen door zich aan de regels te houden en zich te laten vaccineren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PvdA staat open voor 2G, maar wil geen coronacheck op het werk

De VVD kiest er dan voor om de vrijheid van die mensen 'iets minder te beperken' dan die van ongevaccineerden. "We nemen die maatregel niet lichtzinnig en willen het liever niet nemen. Maar we voelen ons gedwongen om een keuze te maken: of 2G of toch meer sectoren langer op slot. Dit willen we wel in de gereedschapskist zetten."

'Apert discriminerend'

Caroline van der Plas van de BBB en de Wybren van Haga, tegenstanders van de maatregel, wilden van de VVD weten waarom de 2G-maatregel zou zorgen voor een verlaging van het aantal besmettingen. Van Haga noemde de maatregel 'apert discriminerend' en zijn oude partij de VVD 'discriminatoir'. VVD'er De Vries noemde dat 'grote woorden', maar zei dat de VVD staat voor 'vrijheid en verantwoordelijkheid'.

Ook de SGP keert zich tegen 2G. Net als GroenLinks: de partij 'voelt meer' voor een zogenoemd 1G-beleid waarbij iedereen negatief moet testen voor toegang, gevaccineerd of niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

2G-maatregel stap voor stap dichterbij, kabinet moet nu op zoek naar draagvlak

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore