Ga naar de inhoud
Kans op meerderheid

PvdA staat open voor 2G, maar wil geen coronacheck op het werk

Attje Kuiken, Kamerlid van de Partij van de Arbeid.

De PvdA staat open voor de 2G-maatregel, een coronatoegangsbewijs waarmee alleen gevaccineerden en mensen die corona hebben doorgemaakt een geldige QR-code krijgen. Dat betekent dat het kabinet kans heeft op een meerderheid in de Tweede Kamer voor het plan.

Wat de PvdA níét wil is een coronapas op de werkvloer, dat je alleen mag komen werken als je gevaccineerd, negatief getest of hersteld bent van corona, meldt de Volkskrant.

"Ik wil met een open blik kijken naar 2G", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken in de krant. Zij zegt er wel bij dat de PvdA-fractie nog geen definitief standpunt heeft ingenomen.

Tweede Kamer in debat

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het plan van het kabinet om de omstreden 2G-maatregel in te voeren. Dat is een nieuw soort coronapas die strenger is dan de huidige coronacheck (3G). De maatregel gaat alleen gelden voor hoog risico-sectoren (zoals de horeca) en het is aan ondernemers zelf om straks de keuze te maken voor 2G of 3G. 

Bij 2G krijgen alleen mensen die zijn gevaccineerd of genezen van corona een geldige QR-code. Mensen die onlangs negatief getest zijn krijgen dus geen geldige coronapas meer die toegang biedt tot bepaalde plekken zoals horeca of evenementen. 

2G-maatregel
Lees ook:
2G-maatregel stap voor stap dichterbij, kabinet moet nu op zoek naar draagvlak

Vrijdag komt het OMT met een spoedadvies over de effectiviteit ervan. Vervolgens zal het kabinet snel een besluit nemen en daarbij een meerderheid in de Tweede Kamer moeten vinden. De Tweede Kamer heeft hierin uiteindelijk het laatste woord.

Hoe efficiënt dit 2G-beleid eigenlijk is, leggen we uit in onderstaande video:

Drie vragen over het 2G-beleid: hoe effectief is het?

03:35