Het idee om alsnog de dividendbelasting af te schaffen alweer van tafel. Partijen in de Tweede Kamer waren overvallen toen het kabinet vanochtend opperde een streep te zetten door de dividendbelasting. Het was een wanhoopspoging om Shell over te halen toch in Nederland te blijven. Maar zowel oppositie als coalitiepartijen verwijzen het plan meteen naar de prullenbak.
"Dat is geen oplossing, dat is je laten chanteren", twittert GroenLinks-leider Jesse Klaver. Ook zijn PvdA-collega Liliane Ploumen voelt er niks voor de dividendbelasting af te schaffen. "Het antwoord is nee. Gebruik dat geld om de woningnood op te lossen en om te investeren in de zorg."
Ook coalitiepartijen fronsen de wenkbrauwen als demissionair minister Blok van Economische Zaken en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën vanochtend opperen om toch een streep te zetten door de omstreden dividendbelasting. Al snel is duidelijk dat dit niet gaat vliegen.

Het kabinet is gisteravond onaangenaam verrast door het aangekondigde vertrek van Shell uit Nederland. Na het eerdere besluit van Unilever om zich volledig in Londen te vestigen is dit opnieuw een gevoelige nederlaag.
De meest betrokken bewindspersonen – demissionair premier Rutte, minister van Economische Zaken Blok en staatssecretaris Vijlbrief beraden zich of er nog iets aan te doen valt. In het rondje dat Blok en Vijlbrief vervolgens maken langs politieke partijen komen verschillende opties langs.
Gereedschapskist
"Dat het kabinet kijkt of Shell nog over te halen is om toch in Nederland te blijven is logisch", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Dat daarbij ook wordt gekeken welke instrumenten er in de gereedschapskist zitten is ook logisch. Maar dat afschaffing van de dividendbelasting op weinig steun zou kunnen rekenen, had het kabinet zelf ook wel kunnen bedenken."
De maatregel stond in het regeerakkoord van Rutte-III. Na felle weerstand en vele vaak emotionele Kamerdebatten besloot het kabinet zelf om de maatregel in te trekken. Dat gebeurde nadat Unilever bekendmaakte de verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam in de ijskast zette. Uiteindelijk koos Unilever voor Londen.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.