De invoering van de omstreden 2G-maatregel komt stap voor stap dichterbij. Het spoedadvies van het OMT over de effectiviteit van de maatregel moet voor vrijdag klaar zijn, zei minister De Jonge zojuist.
Het kabinet gaat dan een besluit nemen en zal daarbij een meerderheid in de Tweede Kamer moeten vinden. De maatregel gaat alleen gelden voor hoog risico-sectoren (zoals de horeca) en het is aan ondernemers zelf om straks de keuze te maken.
De 2G-maatregel is een nieuw soort coronapas die strenger is dan de huidige coronacheck (3G). Bij 2G krijgen alleen mensen die zijn gevaccineerd of genezen van corona een geldige QR-code. Mensen die onlangs negatief getest zijn krijgen dus geen geldige coronapas meer die toegang biedt tot bepaalde plekken zoals horeca of evenementen.
Hoe efficiënt dit 2G-beleid eigenlijk is, leggen we uit in onderstaande video:
Drie vragen over het 2G-beleid: hoe effectief is het?
Voorbereidingen in volle gang
Minister De Jonge (Volksgezondheid) zei zojuist dat de voorbereidingen in volle gang zijn. Het Outbreak Management Team (OMT) is om extra advies gevraagd en vrijdag wil het kabinet een knoop doorhakken. De Tweede Kamer krijgt uiteindelijk het laatste woord, een meerderheid moet het eens zijn over de invoering die gevoelig ligt.
De Jonge noemt het ook een ingewikkelde keuze. "Maar wij moeten de maatschappij ook veilig houden. Als we met 2G een café langer open kunnen houden of een festival kunnen laten doorgaan dan is het onze taak om die keuze te maken."

Hoge besmettingsgraad
Volgens De Jonge er is nu een heel hoge besmettingsgraad. "Mensen die niet beschermd zijn, lopen dus een hoog risico om zelf ziek te worden en anderen te besmetten en dus bij te dragen aan een verdere verspreiding van het virus.
Tegelijkertijd wil je de samenleving zo veel mogelijk openhouden." Dat is niet makkelijk te combineren, vervolgde De Jonge. "De zoektocht die we nu voeren is om te onderzoeken of een andere vormgeving van het coronatoegangsbewijs ons kan helpen de samenleving open te houden." Hij ziet de maatregel niet als een vaccinatieplicht.

Keuze bij de ondernemer zelf
Als de 2G-maatregel er gaat komen is het straks aan de ondernemer zelf om daar al dan niet voor te kiezen. Als een café of restaurant ervoor kiest alleen gevaccineerde of genezen mensen toe te laten (2G), gelden er verder geen beperkingen.
Wanneer ook mensen met een negatieve testuitslag welkom zijn en een ondernemer toch kiest voor het oude 3G, moet iedereen in de zaak op een vaste plek zitten. In de praktijk zal bij grote evenementen, zoals festivals, 2G onontkoombaar zijn.
Draagvlak
Politiek commentator Frits Wester stelt dat het kabinet de komende dagen op zoek moeten naar draagvlak in de Tweede én Eerste Kamer om het gebruik van de maatregel mogelijk te maken. "Het zou een ingrijpende en principiële nieuwe stap betekenen waarin er fors onderscheid wordt gemaakt tussen groepen Nederlanders. Alleen als het OMT duidelijk kan aangeven dat deze stap nodig is, zijn partijen als GroenLinks en PvdA bereid om over hun bezwaren heen te willen stappen. De partijen zullen in hun afweging ook meenemen hoe het op dat moment gaat met het aantal besmettingen en de druk op de zorg."
Dat lijkt ook te gelden voor regeringspartij ChristenUnie, tevens partner in de kabinetsformatie. Bij de invoering van het coronatoegangsbewijs, eind september, was de CU nog tegen. Wester: "Niemand zit op 2G te wachten, maar het gebruik van 2G in situaties waar het besmettingsrisico groot is, en waarvoor een lockdown zonder 2G het enige alternatief is, komt zo wel stap voor stap dichterbij.”