Ga naar de inhoud
Korte gedeeltelijke lockdown

Stevige nieuwe coronamaatregelen: horeca om 19.00 uur dicht

Beeld © ANP

Er komt een korte gedeeltelijke lockdown van waarschijnlijk drie weken om de coronabesmettingen snel terug te dringen. De horeca moet om 19.00 uur de deuren sluiten, net als winkels. Voor de langere termijn wordt de 2G-maatregel voorbereid. Wanneer de lockdown van kracht wordt, is nog niet bekend.

Tot twee keer toe vergaderde het kabinet gisteren in het Catshuis. In de ambtswoning van de premier werden de betrokken bewindspersonen bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel, die het advies van het Outbreak Management Team (OMT) toelichtte. De experts van het OMT adviseerden het kabinet een korte gedeeltelijke lockdown.

De meest betrokken ministers zijn het gisteravond in grote lijnen eens geworden, maar verdere details moeten nog worden uitgewerkt. Vandaag moet het voltallige kabinet een officieel besluit nemen tijdens de ministerraad.

Invoering 2G

Ook gaat het kabinet verder met de voorbereidingen voor het invoeren van de 2G-maatregel, waardoor de CoronaCheckapp alleen nog kan worden gebruikt door mensen die zijn gevaccineerd of corona hebben gehad. Per wanneer de 2G-maatregel ingaat, is nog niet bekend.

Ook wordt het nieuwe devies de komende tijd thuiswerken tenzij het niet anders kan. Over een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling wordt vandaag een knoop doorgehakt. 

OMT
Lees ook:
OMT adviseert korte lockdown van twee weken, kabinet moet besluit nog nemen

Persconferentie

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zinspeelden vorige week al op verdere beperkingen, waaronder een bredere invoering van het coronatoegangsbewijs. De QR-code zou dan nodig worden voor toegang tot bijvoorbeeld niet-essentiële winkels.

Er werd in de persconferentie van vorige week ook gesproken over de mogelijkheid om de coronapas in te voeren op de werkvloer, zonder dat het een verplichting vanuit de overheid zou zijn. Maar tegen dit idee leeft veel weerstand in de Tweede Kamer.

De maatregelen worden vanavond toegelicht door Rutte en De Jonge. De persconferentie wordt gehouden om 19.00 uur en is live te volgen via deze site, de app, en op RTL4 en RTL Z.

Frits Wester: 'Praktische én principiele maatregelen'

"Het kabinet hoopt met een beperkte lockdown het aantal besmettingen in korte tijd snel terug te kunnen dringen. Naast deze praktische maatregelen worden er ook keuzes gemaakt van principiële aard, zoals het onderscheid tussen gevaccineerden en ongevaccinerden, de zogeheten 2G-maatregel. Daarvoor moet draagvlak worden gezocht in de samenleving en in de politiek. Want hiervoor is verandering van wetgeving nodig. Dat neemt een aantal weken in beslag."

Bekijk ook: Koning maakt zich grote zorgen over coronacijfers in Nederland

00:30