Ga naar de inhoud
Invoering 2G-beleid?

OMT adviseert korte lockdown van twee weken, kabinet moet besluit nog nemen

Zaterdag 5 juni mochten de bioscopen, na een lange periode van sluiting, weer open. Beeld © ANP

Het OMT adviseert het kabinet 'lockdown-achtige maatregelen' te nemen van zo'n twee weken. Vanwege de ernst van de coronasituatie valt daaraan niet te ontkomen, bevestigen bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van de NOS. Of deze maatregelen echt worden genomen, is niet duidelijk. Morgen hakt het kabinet de knoop door.

In die 'lockdown-periode' zouden evenementen moeten worden geschrapt en bioscopen en theaters dicht moeten. Naar verluidt staat in het advies ook om de sluitingstijden voor de horeca en de groepsgrootte aan te passen. Volgens het OMT kunnen de scholen wel open blijven.

Vandaag zijn er nog allerlei overleggen en komt het demissionaire kabinet bij elkaar om te praten in het Catshuis. Morgen worden de besluiten genomen en zullen minister De Jonge en premier Rutte in een persconferentie de maatregelen definitief bekendmaken.

Invoering 2G-beleid 

Het kabinet heeft altijd aangegeven het advies van de deskundigen van het Outbreak Management Team serieus te nemen. Vanwege de ernst van de situatie valt niet aan lockdown-achtige maatregelen te ontkomen, melden bronnen rond het OMT. 

Het OMT adviseert na de korte lockdown ook om strengere voorwaarden aan de heropening te stellen. Zo zou geadviseerd worden mensen geen QR-code meer te geven als ze getest zijn.

Die zogenoemde 2G-maatregel zou na de lockdown moeten ingaan. Voor een geldige QR-code geldt nu dat een bewijs van vaccinatie, genezing óf een negatief testbewijs voldoende is. In Oostenrijk en enkele Duitse deelstaten wordt al gebruikgemaakt van dit zogenoemde 2G-beleid.

Vanochtend is op het Catshuis weer overleg tussen de meest betrokken ministers en de vaste adviseurs. Vanavond komen de burgemeesters van de veiligheidsregio's nog bij elkaar. 

De persconferentie is morgenavond om 19 uur live te volgen in onze app, via RTL 4, RTL Z en online.

Code zwart

Afgelopen zaterdag ging de mondkapjesplicht in bij winkels, supermarkten en kappers. Ook werd de QR-code verder uitgerold. Het effect van de maatregelen kan pas over twee tot drie weken terug te zien zijn in de besmettingscijfers. Die lopen ondertussen hard op en ook de ziekenhuisopnames stijgen harder dan in de prognoses van het RIVM.

Gisteren waren er bijna 13.000 besmettingen, het op twee na hoogste aantal sinds het begin van de coronacrisis. Er liggen nu 1647 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 327 op de ic. Intensivist en OMT-lid Diederik Gommers stelt dat de ic's niet eerder tijdens de coronapandemie zo'n groot gevaar liepen om code zwart te bereiken, het ernstigste niveau.

Bekijk ook: Egbert kreeg vorig jaar corona en wordt er nog elke dag mee geconfronteerd

02:20
Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe coronamaatregelen: ons gedrag telt, maar wat is goed genoeg?