Gezondheidsraad

De Jonge vraagt spoedadvies over snellere boosterprik Janssen-gevaccineerde

10 november 2021 14:17 Aangepast: 10 november 2021 15:32
Demissionair minister Hugo de Jonge. Beeld © ANP

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft aan de Gezondheidsraad gevraagd of de groep mensen die het Janssen-vaccin heeft gekregen, eerder een boosterprik moet krijgen. Het spoedadvies komt volgende week. De groep die het Janssen-vaccin heeft gehad, zou dan tegelijk met 60-plussers moeten worden gevaccineerd.

De Jonge wil advies over de mogelijk afnemende werking van het Janssen-vaccin, en of het noodzakelijk is dat mensen die één zo'n vaccin hebben gekregen mogelijk sneller een boosterprik moeten krijgen dan mensen die andere vaccins toegediend hebben gekregen.

De Gezondheidsraad had al geadviseerd ouderen en zorgpersoneel een extra vaccinatie te geven.

Bekijk ook: Hele gezin op wintersport, maar Eline kan niet mee: 'Ik heb Janssen'

Oostenrijk scherpt de coronamaatregelen verder aan. Wintersporters moeten straks gevaccineerd zijn of genezen van corona, en bovendien is een enkele dosis van het Janssen-vaccin niet meer genoeg. Een groot probleem voor veel Nederlanders.

Regionale gezondheidsdiensten hebben inmiddels alles klaarstaan om eerder te beginnen met de boosterprikken. "We hebben de vaccinatielocaties, we hebben de vaccins en we hebben de mensen. In theorie kunnen we snel beginnen. Maar achter de schermen moeten er nog dingen worden geregeld. Die voorbereidingen zijn in volle gang", laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

Ouderorganisaties en politieke partijen willen eerder beginnen met het zetten van boosterprikken. Ook De Jonge wil dat. Daar wordt morgen meer duidelijk over.

België

Volgende maand zijn inwoners van België die het Janssenvaccin hebben gekregen al aan de beurt. Ze krijgen een herhalingsprik van Pfizer of Moderna. Er worden al boosters gezet bij de 65-plussers en het zorgpersoneel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Direct beginnen met boosterprik: waarom kan dat niet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore