Uitreizigers

Nederland gaat vijf Syriëgangers terughalen om te voorkomen dat ze straf ontlopen

09 november 2021 16:04 Aangepast: 09 november 2021 17:07
Een moeder met kind in een van de kampen (archieffoto) Beeld © AFP

Nederland gaat vijf Syriëgangers terughalen naar Nederland. Dat schrijft demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

Het gaat om vijf uitreizigers over wie de rechtbank eerder bepaalde dat de overheid zich moet inspannen om hen terug te halen. Gebeurt dat niet, dan worden de rechtszaken tegen hen mogelijk beëindigd.

Straf niet ontlopen

Volgens Grapperhaus vindt het kabinet het belangrijk dat mensen die zich aansloten bij terreurbeweging Islamitische Staat hun straf niet ontlopen. "Terroristische daden en (internationale) misdrijven tasten mensenrechten, de democratie, de rechtsstaat en de internationale rechtsorde aan. Zij versterken zo de terroristische organisaties die daar actief zijn, steunen en verhevigen de strijd en brengen ernstige schade toe aan mensen en de democratische waarden."

De Tweede Kamer vroeg Grapperhaus om ervoor te zorgen dat uitgereisde terrorismeverdachten hun straf niet ontlopen. Grapperhaus schrijft nu aan de Kamer: "Gelet hierop zal het kabinet met de relevante (internationale) partijen verder spreken om te bezien wat de mogelijkheden zijn om de verdachten ter berechting naar Nederland over te brengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'OM wil meer Nederlandse Syriëgangers terughalen en berechten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore