'Het hoeft voor mij niet meer'

Quinsy Gario zegt lidmaatschap van BIJ1 op

07 november 2021 19:04 Aangepast: 07 november 2021 19:31
Quinsy Gario en Silvana Simons. Beeld © ANP

Quincy Gario heeft zijn lidmaatschap van de politieke partij BIJ1 opgezegd. Dat liet hij op Twitter weten. De voormalige nummer twee van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer lag al langer in de clinch met de partij van Sylvana Simons.

Tijdens een algemene ledenvergadering zondag zou Gario via een livestream spreken, maar hij kreeg naar eigen zeggen door technische problemen geen toegang tot de vergadering. "Weet je wat, het hoeft voor mij niet meer. Ik ben geen lid meer", twitterde hij hierover. Dat heeft hij ook aan de partij laten weten.

De activist en kunstenaar Gario kreeg in juli te horen dat hij uit de partij zou worden gezet omdat hij "manipulatief en toxisch gedrag" getoond zou hebben binnen BIJ1. Dat kwam naar voren uit een rapport van een extern bureau dat was ingeschakeld door de partij, maar het stuk is nooit openbaar gemaakt.

'Giftige cultuur' 

Gario verklaarde toen zich niet in de beschuldigingen te herkennen en ging in beroep tegen zijn schorsing. 

Het bestuur van de afdeling Den Haag stapte eind juli op uit onvrede. De lokale bestuursleden verklaarden toen dat er sprake was van 'een giftige interne cultuur' in de landelijke organisatie. De zaak bleef zich intussen voortslepen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bestuur van BIJ1 Den Haag breekt met landelijke partij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore