Ga naar de inhoud
Wél in de sportkantine

Coronapas voor buitensport sneuvelt na kritiek Tweede Kamer

De QR-code gaat niet gelden voor buitensporten.

Er komt geen invoering van het coronatoegangsbewijs bij amateursporten in de buitenlucht. Daarmee komt het kabinet tegemoet aan de wens van de Kamer. Het coronatoegangsbewijs gaat vanaf zaterdag wél gelden voor binnensporten, en op veel meer andere plekken zoals musea en op terrassen.

Het kabinet kondigde dinsdag aan dat volwassen toeschouwers én sporters alleen toegang krijgen tot het voetbalveld en de atletiekbaan met een geldig coronatoegangsbewijs (CTB). Dat veroorzaakte een storm aan kritiek. Onder meer de voetbalbond KNVB deed, samen met sportkoepel NOC*NSF, een beroep op de Kamer om het plan van tafel te halen.

Afleidingsmanoeuvre

Ook de Tweede Kamer vond QR-codes bij buitensporten veel te ver gaan. "Haal deze meteen maar uit het pakket", zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vermoedde zelfs dat dit plan een 'afleidingsmanoeuvre' was.

Dat ontkent Rutte, maar het kabinet geeft gehoor aan de kritiek. De QR-code gaat dus niet gelden voor de buitensporten. Niet voor de sporters en ook niet voor het publiek. "Daarmee komen we onder het OMT-advies, maar we zijn bereid aan de wens van de Kamer te voldoen."

Bekijk ook: Coronapas op het werk? 'Mensen gaan het als dictatuur zien'

01:57
Coronapas op het werk? 'Mensen gaan het als dictatuur zien'

Vanaf zaterdag is het coronatoegangsbewijs wél op veel meer plekken verplicht – en ook voor binnensporten en sportkantines. Als je binnen even naar het toilet wilt, moet je dus een QR-code laten zien.

Veel partijen in de Kamer worstelen nog altijd met de maatregel, maar een meerderheid vindt dat het inzetten van het bewijs noodzakelijk is om de besmettingen omlaag te krijgen.

Nieuw weegmoment

Alternatieven zijn nog ingrijpender maatregelen, en daar wil niemand aan. Zaterdag gaat er ook weer een mondkapjesplicht gelden in winkels, supermarkten en bij contactberoepen zoals kappers. Hier een overzicht van de nieuwe maatregelen. Volgende week vrijdag is er een nieuw weegmoment voor de coronamaatregelen.  

Mondkapjes
Lees ook:
Mondkapjes worden verplicht in supermarkten en winkels