Ga naar de inhoud
Nieuwe coronamaatregelen

Nieuwe maatregelen 'worsteling', zegt Rutte: 'We moeten dit samen blijven doen'

Beeld © ANP

Het aantal besmettingen met het coronavirus is de afgelopen weken hard gestegen en er liggen steeds meer mensen in het ziekenhuis. "Het zal daarom niemand verrassen dat we vanavond een lastige boodschap hebben", zei demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen.

QR-code
Lees ook:
QR-code op terras, mondkapje in de supermarkt: de nieuwe maatregelen op een rij

Het is volgens Rutte belangrijk dat mensen niet tegenover elkaar komen te staan.  "We moeten dit samen blijven doen, met een beetje mildheid voor elkaar." 

Rutte over aangescherpte maatregelen: 'Bescherm jezelf en anderen'

01:08

Zoals RTL Nieuws eerder al meldde, keren de mondkapjes weer terug. Ze worden vanaf zaterdag weer verplicht in supermarkten en andere winkels. Ook in publieke binnenruimtes moeten we weer een mondkapje op en bij contactberoepen, zoals kappers. Ook op mbo's en hogescholen moeten studenten een mondkapje dragen als ze zich bewegen. 

Controle check-app

Ook gaat de coronacheck-app een grotere rol spelen; de controle op de coronapas wordt verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties, zoals musea. Ook gaat een qr-code op de buitenterrassen gelden.

Mensen die niet gevaccineerd zijn, moeten zich dus steeds weer laten testen om via een geldige QR-code op veel plekken binnen te komen. "Er is daarmee wel degelijk onderscheid tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden", zei Rutte. 

Ook wil het kabinet beter handhaven op de controle.

Meer thuiswerken

Verder moeten we vanaf morgen weer meer thuis gaan werken en ons beter aan de standaardregels houden. Dat zijn: blijf thuis bij klachten, hoest in je elleboog, was je handen en ventileer. Op plekken waar de CoronaCheck-app niet geldt, gaat weer het dringende advies gelden om afstand te houden.

Het is ook mogelijk dat regio's of steden waar de besmettingen hoog zijn, specifieke maatregelen nemen. Volgens minister De Jonge is vaccinatie nog steeds het belangrijkste in deze crisis. Zo'n 13 procent van de mensen is niet gevaccineerd. "Misschien ben jij wel een van die mensen. Ik wil je vragen daarover na te denken."

De Jonge tegen ongevaccineerden: 'Het is nooit te laat om opnieuw te kiezen'

00:44

Het kabinet bereidt ook andere maatregelen voor die we wellicht in de nabije toekomst nodig zullen hebben. Op 12 november wil het kabinet besluiten hoever het wil gaan met de maatregelen, waaronder het coronatoegangsbewijs. Een mogelijkheid is dat de coronatoegangsbewijzen breder ingezet gaan worden. Het kabinet wil dat werkgevers straks ook aan werknemers een coronatoegangsbewijs kan gaan vragen op locaties waar bezoekers dat ook al moeten laten zien. 

De kans is 'reëel' dat het kabinet medio november nieuwe coronamaatregelen zal aankondigen 'als de trend niet keert.'

Politie
Lees ook:
Politie bekogeld met vuurwerk in omgeving persconferentie