Klimaatdoelen

Rutte op klimaattop: 'Ook Nederland heeft te lang gepraat en te weinig gedaan'

01 november 2021 18:05 Aangepast: 01 november 2021 18:49
Premier Rutte in Glasgow. Beeld © AFP

Ook Nederland heeft te lang alleen gepraat en te weinig uitgevoerd als het gaat om plannen waarmee klimaatverandering tegen moet worden gegaan. "Nu is het tijd voor actie."

Dat zei demissionair premier Mark Rutte vanmiddag tegen de pers op de klimaattop in Glasgow. 

"Je ziet in toenemende mate irritatie dat plannen om klimaatverandering tegen te gaan blijven hangen. Eerlijk gezegd hebben we daar in Nederland best een handje van gehad", aldus Rutte. "Ook Nederland heeft wat dat betreft te lang gepraat over plannen en te weinig gedaan."

Opwarming van de aarde bestrijden

Mede daarom is het zo belangrijk dat Nederland op de top aanwezig is, zegt de premier. "Wat betreft de plannen moeten we vasthouden aan onze ambitieuze doelen. Qua actie moeten we niet alleen de opwarming van de aarde tegengaan, maar ook de gevolgen van die opwarming bestrijden." Hij noemt als voorbeeld de stijgende zeespiegel, waar onder andere Bangladesh mee te maken heeft. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat kunnen we verwachten van de klimaattop in Glasgow?

Wat de klimaatdoelen van thuisbasis Nederland betreft zijn we volgens Rutte 'de gaten aan het dichten'. "Het is nog niet goed genoeg, maar het gat wordt wel steeds kleiner. Met het klimaatakkoord, de klimaatwet, de 7 miljard die voor volgend jaar is toegezegd."

Ook is hij hoopvol over de plannen en bijdragen van het volgende kabinet. "Wat naar mijn verwachting uit de formatie gaat komen op dit punt, is een zeer ambitieus plan om verdere gaten te dichten, maar ook dat het een plan wordt dat juist gericht is op uitvoering."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte ambitieus bij klimaattop in Glasgow: 'Plannen omzetten in realiteit'

Het klimaatprobleem is complex, zegt Rutte. Maar ook: "Dat geldt voor de hele wereld. Daar staat Nederland niet alleen in en uiteindelijk moeten wij als Nederland onze bijdrage leveren - en zo mogelijk meer dan anderen in de wereld, omdat wij dat ook kunnen."

'Uitvoering klimaatplannen behandelen'

Hij beschouwt de top als een succes als de uitvoering van de klimaatplannen is behandeld. "Als we over een paar jaar terugkijken en zeggen: dit was de eerste top waarin het niet alleen ging over doelstellingen, maar ook over de uitvoering ervan. En hoe je op korte termijn landen kunt helpen die te maken hebben met de stijgende zeespiegel. Als we daar trots op terug kunnen kijken, is het een succes."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Fabriek van de wereld' China zorgt voor valse start klimaattop 

In dat licht is de afwezigheid van de Russische premier Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping voor Rutte niet per se een negatief teken aan de wand. "Bij de G20 waren ze live via een videoverbinding aanwezig, misschien is dat hier lastiger te plannen omdat er zoveel landen meedoen."

Volgens de premier leeft in China de ambitie om actie te ondernemen. "Ze realiseren zich dat ze de nodige maatregelen moeten nemen. Ze hebben zelf te maken met de gevolgen, met lucht- en milieuvervuiling. Als China besluit iets te gaan doen, zie je dat het in de praktijk ook eigenlijk altijd gebeurt."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore