Coronapersconferentie

De Jonge: aantal ziekenhuisopnames stijgt te snel, extra maatregelen nodig

01 november 2021 14:47 Aangepast: 01 november 2021 15:38
Mondkapjes in het straatbeeld van het centrum van Rotterdam. Beeld © ANP

"Er liggen meer dan 1200 coronapatiënten in de ziekenhuizen en we zien het aantal heel snel stijgen", zegt demissionair minister De Jonge. Daarom zijn maatregelen onontkoombaar. De Jonge wil niet vooruitlopen op welke maatregelen, 'maar je wil niet de hele samenleving allerlei beperkingen opleggen', zei hij.

Morgen worden knopen definitief doorgehakt en geeft het demissionaire kabinet om 19:00 uur weer een persconferentie. "We ontkomen er niet aan om opnieuw maatregelen te treffen. Maar we willen ook niet de hele samenleving weer allerlei beperkingen opleggen. Dus je zoekt naar passende maatregelen die ook daadwerkelijk de snelle spreiding remmen.", zei de demissionair minister na een extra coronaoverleg.

Bredere inzet coronapas

Eerder werd al bekend dat het kabinet nadenkt over een bredere inzet van de coronapas. Dat betekent dat de controle op de pas uitgebreid zou kunnen worden naar plekken waar die nu nog niet verplicht is, zoals sportscholen. Het kabinet kijkt ook naar het weer invoeren van maatregelen waar we eerder mee te maken hadden, zoals mondkapjes, de anderhalvemeterregel en het thuiswerkadvies. 

Kabinet overweegt mondkapjes weer te verplichten bij contactberoepen. De 1,5 meter kan niet worden verplicht omdat daarvoor een wetswijzigingen nodig is en die duurt enkele weken. 

Of ook werkgevers met een QR-code moeten gaan werken, is de vraag. Daarvoor is een wetswijziging nodig. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ok:

Kabinet denkt aan terugkeer basismaatregelen

RTL NIeuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore