Ga naar de inhoud
Vijf vragen

Vanavond coronapersconferentie: ons gedrag moet om, wordt de boodschap

Beeld © Thinkstock

Vanavond om 19.00 uur horen we wat de nieuwe coronamaatregelen zijn. Met extra maatregelen hoopt het kabinet dat we ons gedrag gaan aanpassen. Mensen die niet gevaccineerd zijn, krijgen meer obstakels om op bepaalde plekken binnen te komen, omdat de coronacheck-app een grotere rol gaat krijgen. Vijf vragen en antwoorden.

1. Waarom krijgen we nieuwe coronamaatregelen?

Demissionair minister Hugo de Jonge noemt nieuwe maatregelen 'onvermijdelijk' nu er weer meer dan 1200 mensen in de ziekenhuizen zijn opgenomen. De stijging gaat veel sneller dan gedacht.

Het moet weer rustig worden in de ziekenhuizen, ook om de andere zorg door te laten gaan. De hoop is dat de nieuwe maatregelen voor een stevige wending gaan zorgen in ons gedrag, zodat het aantal coronabesmettingen rap omlaag zal gaan.

Frits Wester blikt alvast vooruit op de nieuwe maatregelen:

Frits Wester: 'Voor sommigen zijn nieuwe maatregelen uitermate hard'

02:36
Politiek verslaggever beantwoordt vijf vragen over de aankomende maatregelen

2. Wat gaat er nu rond?

Het kabinet is van plan om vanaf zaterdag mondkapjes weer te verplichten in publieke binnenruimten en bij contactberoepen, zoals kappers. Ook wordt de coronapas waarschijnlijk verplicht in sportscholen, zwembaden en in doorstroomlocaties. De controle wordt ook strenger. 

Het kabinet komt wel weer met een duidelijk thuiswerkadvies: 50 procent van de werkzaamheden zou thuis moeten worden uitgevoerd. En ook het dringende advies om afstand te houden zal weer gaan klinken. Een verplichting wordt dat niet, want daarvoor moet de wet worden aangepast. 

Ook wordt het mogelijk om straks regionale maatregelen in te voeren. Denk dan bijvoorbeeld aan specifieke maatregelen voor alleen stadsdelen of regio's waar het aantal besmettingen hoog is. 

Coronapas
Lees ook:
Coronapas uitgebreid en mondkapjesplicht weer terug

3. Worden niet-gevaccineerden harder gepakt?

Het kabinet wil de controle op de coronacheck-app uitbreiden en op meerdere plekken gaan invoeren. De achterliggende gedachte is dat er daarmee meer obstakels komen voor niet-gevaccineerden om ergens binnen te komen. Het invoeren van de zogenoemde 2G-regel lijkt nu nog geen optie. Die 2G-regel betekent dat alleen nog gevaccineerden en genezen coronapatiënten een QR-code kunnen krijgen.

De vraag is wel hoe de controle op de QR-code gehandhaafd gaat worden. Het kabinet heeft meer geld uitgetrokken voor de handhaving, maar uit de praktijk blijkt dat op veel plekken niet wordt gecontroleerd. Burgemeesters lieten gisteravond al weten dat handhaven een punt gaat worden.  De meesten staan wel open voor extra maatregelen. De burgemeesters verwijzen ook naar de eigen verantwoordelijkheid van de burger en de ondernemers.

4. Waarom kiest het kabinet voor deze maatregelen?

Bij het bepalen van de maatregelen is draagvlak heel belangrijk. De Tweede Kamer moet instemmen met de maatregelen. Ook het juridisch aspect komt om de hoek kijken: niet alle maatregelen zijn direct in te voeren. Zo laat de wet het niet toe om de 1,5-meterregel direct te verplichten, daarvoor is een wetswijziging nodig en dat duurt enkele weken. Ook het verplicht invoeren van de coronapas op het werk ligt nu niet op tafel omdat daarvoor de wet drastisch veranderd moet worden. Het zou wel kunnen dat het kabinet alvast die wetswijziging in gang gaat zetten. 

De mondkapjesplicht kan wel per direct ingevoerd worden. Door weer mondkapjes te verplichten, hoopt het kabinet dat de urgentie van het coronavirus weer terugkomt bij de burgers.  

5. Is dit genoeg?

Het kabinet hoopt met deze maatregelen ons gedrag bij te sturen. 'Ons gedrag moet echt weer aangepast worden', zo valt achter de schermen te horen. Als de nieuwe maatregelen, die zaterdag ingaan, niet voldoende effect opleveren en de stijging in het aantal ziekenhuisopnames niet hard genoeg afneemt, dan kunnen weer extra maatregelen worden ingevoerd. En daarbij is alles weer mogelijk. 

Vandaag is er weer een coronapersconferentie. Die is om 19.00 uur en live te volgen via deze site en op RTL 4 en RTL Z.

Kerken
Lees ook:
Kerken en moskeeën controleren bewust niet op coronapas: 'Iedereen is welkom'