Corona heeft zijn sporen achtergelaten in het onderwijs en grote achterstanden veroorzaakt. Vmbo-leerlingen lopen naar schatting gemiddeld een heel schooljaar achter met leesvaardigheid, blijkt uit een nieuw onderwijsrapport. Om de achterstanden weg te werken is 700 euro per kind extra beschikbaar. "Daarmee zijn niet alle problemen opgelost", zegt de VO-raad.
Wenkenlang waren de deuren van de scholen gesloten vanwege corona. Dat is niet zonder gevolgen gebleven, blijkt uit het zojuist gepresenteerde onderwijsrapport. "Leerlingen hebben enorm veel last gehad van de coronamaatregelen. Niet alleen als het gaat om hun welbevinden, maar ook hun vaardigheden zijn achteruit gegaan", zegt demissionair minister Arie Slob (Onderwijs).
Rake klappen
De middelbare scholen waren negentien weken geheel gesloten. Vooral leerlingen van vmbo en havo kregen rake klappen. "Het was bij deze groep lastiger om de leerlingen via een scherm les te geven. Een vwo-leerling pakt dat sneller op", zegt minister Slob. Maar ook op de basisschool zijn grote achterstanden ontstaan, vooral bij het rekenen en lezen.
Leerachterstanden corona
- Op de basisscholen hebben de leerlingen in rekenen de grootste vertraging opgelopen. (gemiddeld 10 weken)
- Bij begrijpend lezen liepen ze 7 weken vertraging op.
- De leerlingen die in groep 7 zaten toen de coronacrisis begon, hebben de meeste vertraging opgelopen.
- Op de middelbare scholen zijn de opgelopen achterstanden nog groter.
- Daar liggen ze gemiddeld 14 weken achter met rekenen en maar liefst 27 weken met leesvaardigheid.
- Ook zijn de achterstanden gemiddeld twee keer groter bij kinderen met laagopgeleide ouders.
- De Engelse woordenschat groeide juist, volgens leraren doordat thuis vaker naar Engelstalige series werd gekeken.
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Menukaart
Om de achterstanden op de basis- en middelbare scholen weg te werken, is voor twee jaar 5,8 miljard uitgetrokken. Dat is gemiddeld 700 euro per kind. Scholen kregen een 'menukaart' met ingrepen, zoals extra docenten en ondersteuning in de klas, bijles en huiswerkbegeleiding op school, intensieve ondersteuning en begeleiding van leerlingen.
Voor deze maatregelen konden scholen extra geld aanvragen. Uit het onderwijsrapport blijkt dat de meeste scholen het geld hebben gebruikt om les te geven in kleinere groepen. Daarnaast hebben veel scholen onderwijsassistenten ingezet.
Gerrit de Koster is directeur van een basisschool in Lekkerkerk. "Corona heeft er bij sommige kinderen echt ingehakt", zegt De Koster. Ook deze school is met kleinere groepen gaan werken.
"We zijn van een achtste naar een negende groep gegaan. We willen meer aandacht geven aan de kinderen. We hebben geluk gehad dat we extra personeel konden vinden."
Pijn in de bovenbouw
Volgens de schooldirecteur zit de meeste pijn in de bovenbouw. "We zijn ook een speciaal rekentraject gestart zodat het rekenen op lange en ook korte termijn verhoogd wordt. We hebben een extern bureau ingezet om ons rekenonderwijs omhoog te krikken."
Volgens De Koster wordt het nog spannend. "Want hoe gaat het over twee jaar? Kinderen krijgen nu extra begeleiding, maar over twee jaar is dat voorbij."
Snel uitgeven
Wat veel scholen als een probleem zien, is dat het extra geld in twee jaar uitgegeven moet zijn, zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Liever hadden ze gezien dat ze dat geld over een langere periode konden uitspreiden. Want nu tuig je van alles op, maar zeggen ze, dan moet je dat over twee jaar ook weer afbreken."
Bekijk ook: Middelbare scholen weer open, maar drukte is wel even wennen
