Ga naar de inhoud
Ook bestuurskandidaten

SP royeert tientallen leden vanwege 'dubbel lidmaatschap'

Aanhangers van de SP lopen mee het woonprotest in Amsterdam (foto ter illustratie). Beeld © ANP

De SP heeft vandaag ruim dertig leden geroyeerd die tegelijkertijd lid zouden zijn geweest van een andere politieke partij. Het gaat om leden die actief waren bij de voormalige jongerenorganisatie ROOD of het Marxistisch Forum. Zij zien dit als verenigingen binnen de partij, maar de SP zelf beschouwt de organisaties als aparte politieke partijen.

Onder de geroyeerden zijn ook kandidaat-voorzitter Tijs Hardam en kandidaat-secretaris Michel Eggermont. Zij laten weten in beroep te gaan tegen het besluit. Ze zeggen dat het bestuur hiermee kritische geluiden uit de partij wil werken.

Huidig bestuursvoorzitter Jannie Visscher zegt dat er nog andere tegenkandidaten zijn. Volgens haar is het royement het gevolg van een besluit dat onlangs werd genomen door de partijraad. Daar werd besloten dat de partij zowel ROOD als het Marxistisch Forum als politieke partijen moet beschouwen.

'Geen rechtspersoon of leden'

Dubbel lidmaatschap is volgens de partijstatuten van de SP niet toegestaan. Leden moeten kiezen van het bestuur waar ze zich bij aansluiten. Hardam en Eggermont zeggen dat het Marxistisch Forum geen partij is omdat er geen leden zijn en het geen rechtspersoon is. Volgens Hardam is het ‘een maillijst en discussieplatform’.

SP
Lees ook:
SP schort alle banden met jeugdafdeling Rood op

Visser laat weten dat de opvattingen van ROOD en het Marxistisch Forum niet bij de SP passen. "Zij willen van de SP een communistische partij maken en schrijven bijvoorbeeld op hun website over 'volksmilities' en over 'een revolutie vreedzaam als het kan maar met geweld als het moet'. Dat willen de leden van SP helemaal niet."

Voormalig ROOD-voorzitter Olaf Kemerink vreest dat mogelijk nog tientallen of zelfs honderden leden worden geroyeerd. Volgens hem zijn ongeveer 1100 mensen lid van de voormalige jongerenorganisatie en velen van hen zijn al actief bij de SP of willen dat worden.

ROOD-lidmaatschappen opgezegd

Visscher zegt niet te weten hoeveel mensen lid zijn van ROOD, maar dat al wel ‘flink wat jonge SP-leden hun lidmaatschap van ROOD inmiddels hebben opgezegd’.

De SP brak vorig jaar met haar jongerentak. De partij en de jongerenbeweging lagen al langer op ramkoers, onder meer omdat twee geroyeerde SP'ers in het bestuur waren benoemd. Zij waren uit de partij gezet wegens lidmaatschap van het Communistisch Platform.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore