Ga naar de inhoud
Eerder persconferentie

Kabinet vraagt OMT om vervroegd advies, beraadt zich op nieuwe maatregelen

Minister Hugo de Jonge Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Het aantal ziekenhuisopnames loopt snel op en daarom beraadt het demissionaire kabinet zich op nieuwe maatregelen. Woensdag komt het kabinet weer bij elkaar voor intensief overleg met de deskundigen. De persconferentie is ook vervroegd en zal nu op dinsdag 2 november zijn.

Het Outbreak Management Team (OMT) komt donderdag met een advies over het stijgend aantal besmettingen met het coronavirus, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse vereniging van ic-artsen en lid van het OMT.

Regionaal of landelijk?

De komende week zijn er nieuwe overleggen gepland. De vraag is of er regionale maatregelen genomen worden of landelijke. Er liggen een heleboel variaties op tafel waar het kabinet uit moet kiezen. Zowel regionale ingrepen in gemeenten waar de cijfers pieken, als maatregelen die specifiek voor niet-gevaccineerden gelden.

"Ik loop niet vooruit op de maatregelen. Maar het zijn heel ingewikkelde dilemma's", zei demissionair minister De Jonge:

Minister De Jonge: coronacijfers lopen te snel en te vroeg op

00:57

De minister benadrukte: "Vier op de vijf mensen die nu op de ic's liggen, zijn niet gevaccineerd."  Door in de maatregelen onderscheid te maken tussen ongevaccineerden en gevaccineerden, zal de tweedeling verder aangewakkerd worden en dat ligt politiek gevoelig. 

Oostenrijk is van plan lockdowns in te voeren voor ongevaccineerde burgers als de bezettingsgraad van de IC's oploopt. De Jonge wilde vandaag niet vooruitlopen op de  mogelijke maatregelen. 

Niveau zorgelijk

Het demissionaire kabinet versoepelde eind september de maatregelen. Zo werd onder meer afscheid genomen van de anderhalvemeterregel. Sindsdien lopen de besmettingen weer op. Ook in de ziekenhuizen wordt het steeds drukker. 

Die stijging was door het kabinet verwacht en ingecalculeerd, maar komt wel eerder dan verwacht, zei De Jonge. We zitten momenteel op het niveau 'zorgelijk'. Als het risiconiveau 'ernstig' bereikt wordt, liggen extra maatregelen voor de hand. Over zeven dagen gemiddeld moeten er dan meer dan 100 ziekenhuisopnames en 25 ic-opnames per dag zijn. Nu zitten we op gemiddeld 87 nieuwe ziekenhuisopnames en 17 nieuwe ic-opnames per dag. 

Vandaag meldde het RIVM 5331 coronabesmettingen. Het weekgemiddelde loopt hiermee op naar 5272.  

Als opties voor nieuwe maatregelen zijn eerdere collectieve maatregelen genoemd, zoals kleinere groepsgroottes, eerdere sluitingstijden (nu moeten de deuren om 0.00 dicht) of een strenger thuiswerkadvies. Het advies is nu nog 'werk thuis als het kan, op kantoor als het moet'.