Conflict over rechtsstaat

EU-landen voeren 'stevig gesprek’ over Polen, patstelling blijft

22 oktober 2021 03:22 Aangepast: 22 oktober 2021 10:38
Rutte staat na het diner met regeringsleiders de pers te woord. Beeld © ANP

Europese regeringsleiders hebben gisteravond een bijna twee uur durend stevig gesprek gehad over het rechtstaatconflict met Polen. Demissionair premier Mark Rutte drong aan op strafmaatregelen, maar Duitsland, Frankrijk en Italië bepleiten volgens EU-bronnen om met elkaar te blijven praten.

"Het was sereen, maar de woorden waren stevig", zei Rutte na afloop. "Ik heb zelden meegemaakt dat een collega twee uur lang zo besproken wordt: wat gebeurt er in jouw land en kan dat eigenlijk wel?" Volgens een ingewijde was de conclusie dat dialoog nodig blijft om oplossingen te vinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: Polen vast gevoelig voor Europese druk over rechtsstaat

Rutte is in de Europese Unie een van de felste criticasters van Polen. Hij vindt dat Europa zich hard moet opstellen tegen Polen. De geldkraan naar Polen moet dicht.

Stemrecht verliezen

Als het aan Rutte ligt, komt Polen op het Europese strafbankje, en verliest het stemrecht in de EU totdat de rechtstaat weer op orde is. Daarvoor is onvoldoende steun.

De Poolse premier Morawiecki maakte bij aankomst in Brussel gistermiddag al duidelijk dat hij niet van plan was te buigen. Het dreigement van het inhouden van miljarden aan steun uit het Europese coronaherstelfonds, noemde hij financiële chantage. Hij zei niet te willen zwichten voor dergelijke druk.

Steun van Tsjechië en Hongarije

Polen staat niet alleen. Onder andere Tsjechië en Hongarije steunen Polen in de verder verhardende ruzie over de rechtstaat. "Polen heeft gelijk", zegt de Hongaarse premier Orbán, die vierkant achter Warschau staat.

Escalatie voorkomen

De Duitse bondskanselier Merkel wilde vooral verdere escalatie van deze ruzie voorkomen. Dat is gelukt. Tegelijkertijd is een oplossing ook nog geen stap dichterbij.

Europese Commissie aan zet

"De bal ligt nu weer bij de Europese Commissie", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. Die kan besluiten de geldkraan dicht te draaien voor Polen. Dat is een actie die Nederland zou toejuichen, en de druk op Polen flink zou verhogen."

"Maar of het ook echt zo ver zal komen is nog niet zeker. De komende tijd zal achter de schermen ongetwijfeld worden gekeken of de kwestie ook nog op een andere manier kan worden opgelost."

Bekijk ook: EU en Polen op ramkoers: wie trekt aan langste eind?

Voor Polen staan miljarden op het spel. Voor Europa de geloofwaardigheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore