Veel geld

Rutte: Polen vast gevoelig voor Europese druk over rechtsstaat

21 oktober 2021 15:56 Aangepast: 21 oktober 2021 16:21
Premier Rutte staat de pers te woord aan het begin van de EU-top. Beeld © ANP

Demissionair premier Rutte denk dat Polen inbindt als de Europese Unie maatregelen neemt tegen de ondermijning van de eigen rechterlijke macht en het EU-recht. Er staat veel geld voor de Polen op het spel. Rutte denkt daarnaast dat het land 'ook een fatsoenlijk lid van de EU wil zijn'.

De Poolse regering ondergraaft de rechtsbasis van de EU met haar toenemende greep op de rechterlijke macht en opstelling dat het EU-recht niet altijd voorrang heeft op de Poolse grondwet. Rutte noemde dat bij aanvang van de EU-top een 'zeer zorgelijke situatie'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pikant Pools bezoek aan Europarlement: 'Nederland wil Polen straffen'

Miljarden euro's blokkeren

Hij wil met zijn EU-collega's op hun top in Brussel bespreken met welke maatregelen ze 'Polen kunnen stimuleren om vooral het goede pad te kiezen'. Nederland vindt dat de Europese Commissie de Poolse aanvraag voor tientallen miljarden euro's uit het coronaherstelfonds voorlopig moet blokkeren. "Nu is vooral de Europese Commissie aan zet", zei Rutte.

Ook de EU-landen zouden in actie moeten komen en een procedure moeten doorzetten die Polen zijn stemrecht in de EU kan kosten.

Harde botsing

Maar dat laatste is 'nu niet voorzien', geeft Rutte toe. Het is volgens hem maar zeer de vraag of genoeg EU-landen dat zouden steunen. "Daar zul je de komende weken verder over moeten praten."

Rutte botste op een eerdere top hard met de Hongaarse premier Orbán over de rechtsstaat maar de demissionair premier benadrukt de discussie met zijn Poolse collega 'zo gefocust en zo kalm mogelijk' te willen voeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Massale demonstraties in Polen: 'Wij zijn Europa, we blijven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore