Vanwege herhalingsgevaar

Verdachte van voorbereiden moordaanslag op Rutte blijft vastzitten

20 oktober 2021 12:36 Aangepast: 20 oktober 2021 12:48
Demissionair premier Rutte op de fiets. Beeld © ANP

De 22-jarige Amsterdammer die wordt verdacht van het beramen van een moordaanslag op demissionair premier Rutte, blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Yavuz O. wordt verdacht van bedreiging, opruiing en het inwinnen van inlichtingen voor een terroristisch misdrijf.

Hij dreigde in onder meer een openbaar Telegram-kanaal Rutte neer te schieten en zocht medestanders om met dodelijk geweld het parlement te bestormen.

O. zocht volgens het OM onder meer medestanders en 'strijders' om dat gezamenlijk te doen. Ook had hij het over het 'shooten' van de ministers en over het 'afknallen' van de demissionaire minister-president als deze op de fiets zat. Op de telefoon van O. werden zoektermen voor wapens gevonden, zoals 'uzi’ en ‘1.62 pistol'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedreiger ontkent serieuze plannen voor moordaanslag Rutte: 'Wilde het niet echt doen'

Blanco strafblad

Tijdens de zitting vandaag werd de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. De advocaat van de verdachte vroeg om schorsing van de voorlopige hechtenis. Ze wees erop dat de verdachte nog nooit eerder in aanraking was geweest met justitie en politie. "Cliënt heeft een blanco strafblad."

Maar het Openbaar Ministerie verzette zich tegen die schorsing vanwege gevaar voor herhaling. Ook wordt er nog onderzoek gedaan naar de persoonlijkheid van de verdachte. "Het gevaar is nog niet weggenomen", zei de officier van Justitie.

Overhoop met zichzelf

De verdachte Yavuz O. was via een videoverbinding aanwezig bij de rechtszaak. De man zei dat het 'eigenlijk nooit zijn bedoeling was geweest om zulke berichten te tikken'. "Ik heb er spijt van. Ik heb nooit echte vrienden gehad. Ik had het nooit zo moeten oppakken. Ik had eerder hulp moeten zoeken. Ik zit heel erg overhoop met mezelf. Ik heb zeker spijt", zei O.

De rechter oordeelde dat er inderdaad kans was op herhaling. Ook waren er geen dringende gronden voor de verdachte om op vrij voeten te komen. De volgende zitting is in januari.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

22-jarige man opgepakt voor beramen moordaanslag op Rutte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore