Ga naar de inhoud
Van 2015 tot 2020

Ruim 1100 kinderen van gedupeerden toeslagenaffaire uit huis geplaatst

Beeld © ANP

De afgelopen jaren zijn 1115 kinderen uit huis geplaatst van ouders die door de toeslagenaffaire zijn getroffen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om de periode van 2015 tot 2020.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaf opdracht voor het onderzoek van het CBS. Dat beperkt zich tot de jaren 2015 tot en met 2020, omdat in 2015 de nieuwe Jeugdwet in werking trad. Maar de toeslagenaffaire speelde al ver voor die periode.

Het is niet duidelijk uit de cijfers van het CBS of de uithuisplaatsingen ook een direct gevolg zijn van de toeslagenaffaire. "Het gaat nu puur om kinderen die uit het huis zijn geplaatst bij slachtoffers van de toeslagenaffaire. We weten niet of dat voor of na onenigheid met de Belastingdienst is geweest", zegt een woordvoerder van het CBS. "Daarvoor zou aanvullend onderzoek nodig zijn, en zo'n verzoek ligt er nu niet."

Kamer
Lees ook:
Kamer worstelt met toeslagenaffaire: hoe moet het verder?

In de toeslagenaffaire werden ouders onterecht beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. Die ouders werden door de Belastingdienst ongemeen hard aangepakt. Zij moesten grote bedragen terugbetalen waardoor veel van hen in de financiële problemen terechtkwamen.

'Cijfers waarschijnlijk veel hoger'

De affaire kwam aan het licht door vasthoudend optreden van de Kamerleden Pieter Omtzigt, Renske Leijten (SP) en Farid Azarkan (DENK). Ook de journalisten Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) speelden een belangrijke rol bij de onthulling van het schandaal. De affaire zorgde er uiteindelijk voor dat het kabinet-Rutte III in januari viel.

SP-Kamerlid Peter Kwint is geschrokken van de cijfers. "En waarschijnlijk liggen ze nog veel hoger, want dit is alleen maar de periode 2015-2020. Dus ik wil weten van het kabinet hoe groot de totale omvang is van uithuisplaatsingen. Maar het allerbelangrijkste op dit moment vind ik dat ze die ouders gaan bellen en er zo snel mogelijk voor gaan zorgen dat die kinderen weer terug naar huis kunnen, en ze daarbij ook waar mogelijk helpen."

'Enorm leed'

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder wil opheldering van de minister. "Wat een enorm leed. Hoeveel uithuisplaatsingen hadden voorkomen kunnen worden? Waar kunnen we nog recht doen aan gezinnen? Ik breng dit opnieuw onder de aandacht van de minister."

Kamerlid Pieter Omtzigt reageert via Twitter verontwaardigd. "Dit maakt duidelijk dat de regering totaal het overzicht kwijt is van de gevolgen van het eigen beleid."

Telefoonnumer

In een gezamenlijke reactie roepen Omtzigt, Kwint, Ceder, Azarkan en Inge van Dijk (CDA) de regering op om onder andere met een plan te komen dat perspectief biedt aan de gedupeerde ouders, en een telefoonnummer te openen waar zij terecht kunnen.