Vandaag zitting

Bedreiger ontkent serieuze plannen voor moordaanslag Rutte: 'Wilde het niet echt doen'

20 oktober 2021 04:36 Aangepast: 20 oktober 2021 04:42
Demissionair premier Rutte op de fiets. Beeld © ANP

De 22-jarige man uit Amsterdam die vastzit omdat hij demissionair premier Mark Rutte dreigde neer te schieten en medestanders zocht om met dodelijk geweld het parlement te bestormen, zegt dat hij nooit de intentie had om dat daadwerkelijk te doen. Dat zegt zijn advocaat, Priya Soekhai, tegen RTL Nieuws.

Yavuz O. werd afgelopen zomer opgepakt vanwege het beramen van een moordaanslag op Rutte. Sindsdien zit hij vast. Vandaag is de pro-formazitting, waarin de zaak nog niet inhoudelijk behandeld wordt.

De advocaat van O. zegt dat het niet 'zijn intentie was om het daadwerkelijk te doen'. Bovendien is haar cliënt nog nooit eerder in aanraking geweest met justitie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

22-jarige man opgepakt voor beramen moordaanslag op Rutte

Terroristisch misdrijf

O. wordt verdacht van bedreiging, opruiing en het inwinnen van inlichtingen voor een terroristisch misdrijf. Dat deed hij mondeling, maar ook via twee Telegramaccounts tussen 9 december 2020 en 15 juli 2021.

Hij plaatste die berichten onder meer in het openbare Telegram-kanaal De Bataafse Republiek, dat deze week in opdracht van het Openbaar Ministerie werd gesloten vanwege het bedreigen van bestuurders. Hij zocht onder meer medestanders en 'strijders' om gezamenlijk met dodelijk geweld het parlement te bestormen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kaag in rechtbank tegenover bedreiger: 'Bang dat er iets met gezin gebeurt'

Afknallen Rutte

Ook had hij het over het 'shooten' van de ministers en over het 'afknallen' van de demissionaire minister-president als deze op de fiets zat.

Verder zocht de verdachte actief naar wapens. Op de telefoon van O. werden zoektermen voor wapens gevonden, zoals 'uzi’ en ‘1.62 pistol', staat in de tenlastelegging. Ook zocht hij naar de termen 'huurling' en ‘banen waarbij je wapens mag dragen’.

Politici worden steeds vaker bedreigd. D66-leider Sigrid Kaag vertelde vorige week in een rechtszaak tegen een man die haar op internet had bedreigd, wat de gevolgen waren voor haar. Bekijk dat hieronder:

D66-leider Sigrid Kaag heeft van haar spreekrecht gebruik gemaakt in een rechtszaak tegen een man die haar en demissionair minister Hugo de Jonge met de dood zou hebben bedreigd. Tijdens de zaak richtte ze zich direct tot de verdachte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore