Ga naar de inhoud
'Destructieve politiek'

Bart Snels weg als Kamerlid GroenLinks om samenwerking met PvdA: 'Kiezersbedrog'

Bart Snels vorige week in de Kamer bij de Algemene Financiële Beschouwingen. Beeld © ANP

Bart Snels stapt op als Tweede Kamerlid. Hij zat sinds 2017 namens GroenLinks in de Kamer. Hij voert de samenwerking met de PvdA aan als belangrijkste reden om af te treden.

Daarnaast 'nam het afgelopen jaar het gevoel van trots af om deel te zijn van dit theater', schrijft Snels in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. "De Haagse politiek leek alleen nog te gaan over het beschadigen van anderen."

Destructieve politiek

Snels vindt dat 'destructieve politiek' de boventoon is gaan voeren, 'zelden gericht op iets tot stand brengen in samenwerking met anderen'. Hij bestempelt de manier waarop de Tweede Kamer functioneert als 'het grote taboe' in het debat over de politieke bestuurscultuur.

Snels schrijft dat hij 'inhoudelijke bezwaren' heeft tegen de samenwerking tussen de Kamerfracties van GroenLinks en de PvdA. "Het zijn twee zeer verschillende partijen, met verschillende kiezersgroepen en een verschillende manier van politiek bedrijven."

Kiezersbedrog

Het is hem niet duidelijk waar de PvdA voor staat, schrijft hij, 'en de opportunistische stijl van politiek bedrijven spreekt mij niet aan'. Zijn eigen GroenLinks noemt hij 'de partij van de toekomst', als 'urgente groene partij in een tijd waarin de opwarming van de aarde een halt moet worden toegeroepen'. 

Brede
Lees ook:
Brede steun GroenLinks en PvdA voor samenwerking bij formatie

Snels vindt dat hij 'in een minderheidspositie' is beland. "De leden van GroenLinks hebben mij op de lijst gezet en de leden van GroenLinks hebben het verkiezingsprogramma vastgesteld. Op die lijst en op dat programma hebben de kiezers van GroenLinks een stem uitgebracht. Nu het mij duidelijk is geworden dat de fractie de nauwe samenwerking met de PvdA gaat doorzetten, ervaar ik dat voor mijzelf als een vorm van kiezersbedrog."

Vertrouweling van Klaver

Snels was jarenlang financieel woordvoerder van GroenLinks en een belangrijke vertrouweling van partijleider Jesse Klaver. Die bedankt Snels op Twitter. "Ik ga onze samenwerking enorm missen, maar ik weet zeker dat onze paden, zoals ze dat al vaker hebben gedaan, weer zullen kruisen."