CoronaCheck-app

Ministerie doet aangifte om handel in QR-codes voor CoronaCheck

14 oktober 2021 16:51 Aangepast: 14 oktober 2021 16:55
Beeld © ANP

Het ministerie van Volksgezondheid gaat aangifte doen omdat er online wordt gehandeld in QR-codes voor de app CoronaCheck. De gedeelde QR-codes worden sinds afgelopen weekeinde geblokkeerd, zodat niemand er meer gebruik van kan maken. Het ministerie wijst erop dat het niet alleen strafbaar is om vervalste QR-codes aan te bieden, maar ook om ze aan te nemen, te kopen en te gebruiken.

Dat bevestigt het ministerie naar aanleiding van een bericht van de NOS. De site waar de codes werden gedeeld is inmiddels offline, maar het ministerie zegt meer sites in het vizier te hebben.

De QR-codes zelf zijn legitiem. Ze worden door gebruikers van CoronaCheck vervolgens aangeboden, zodat anderen de nagemaakte codes in een nagemaakte app kunnen zetten. Voor die mensen zijn de codes vals. De nep-app laat zelfs de bewegende fietsers en skaters zien waarmee controleurs checken of de app echt is. De aanbieders delen ook hun initialen en geboortedata, zodat de nieuwe gebruikers daar rekening mee kunnen houden als ze gecontroleerd worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Jonge: te vroeg voor oordeel over schrappen coronatoegangsbewijs

Toegang

Mensen hebben sinds een paar weken een coronatoegangsbewijs nodig om te worden toegelaten tot onder meer restaurants, cafés, theaters en bioscopen. Dat bewijs kan worden aangemaakt in de app CoronaCheck wanneer mensen volledig zijn gevaccineerd, wanneer ze negatief zijn getest op het virus of wanneer ze onlangs zijn hersteld van een coronabesmetting.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat zij sinds dit weekend QR-codes blokkeren, die illegaal gedeeld worden op websites en in Telegramgroepen. "We hebben tot nu toe 13 keer een code geblokkeerd. We werken er ook aan om buitenlandse QR-codes te kunnen blokkeren voor gebruik in Nederland, omdat we zien dat die ook veel gedeeld worden." 

Strafbaar

De woordvoerder wijst erop dat het niet alleen strafbaar is om vervalste QR-codes aan te bieden, maar ook om ze aan te nemen, te kopen en te gebruiken. "Wie naar de kroeg gaat, moet ervan uit kunnen gaan dat wie daar ook staat, gevaccineerd, hersteld of getest is. Zeker nu het aantal besmettingen weer oploopt. Het is de enige manier waarop we het virus onder controle kunnen houden."

"Dit soort fraude is precies waarom het zo belangrijk is dat controleurs ook checken op een identificatiebewijs. Dit is precies waarom we dat van ze verlangen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wanneer wordt het coronatoegangsbewijs weer afgeschaft?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore