'Inbreuk persoonlijke levenssfeer'

Ondanks aandringen blijft huishoudboekje koning Willem-Alexander gesloten

14 oktober 2021 16:28 Aangepast: 14 oktober 2021 16:29
Koning Willem-Alexander. Beeld © ANP

Premier Rutte gaat geen duidelijkheid geven over hoe koning Willem-Alexander de 5,1 miljoen euro besteedt die hij jaarlijks krijgt voor onder meer personeel en materieel. Rutte had dat eerder toegezegd, maar kwam daar op terug omdat het een inbreuk zou zijn op de persoonlijke levenssfeer van de Koning.

"Ik ben tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk is", zei Rutte vandaag in het debat over de begroting van het koninklijk huis, na aandringen van D66, GroenLinks PvdA, SP en DENK om inzage te geven. Hij betuigde zijn spijt dat hij eerder had gezegd dat hij dat wel zou doen.

De partijen die duidelijkheid willen, willen zeker weten dat het bedrag voldoende is of dat het misschien juist teveel is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

D66: belastingbetaler heeft recht op openheid over huishoudboekje koning

Uitgaven koninklijk huis

Koning Willem-Alexander ontvangt in totaal ruim 6,1 miljoen euro. Voor het eerst komt zijn persoonlijk inkomen iets boven de 1 miljoen euro uit: dat stijgt met 9000 euro van 998.000 dit jaar naar 1.007.000 euro in 2022. De andere 5,1 miljoen, de B-component, is om zijn directe personeel te betalen en bestemd voor materiële privé-uitgaven die wel te maken hebben met zijn functie.

De geraamde totale uitgaven voor het koninklijk huis stijgen volgend jaar van 45,7 miljoen naar 48,2 miljoen euro. Dat komt vooral door hogere lonen van de hofhouding en de inflatiecorrectie van de kosten. De uitkering die de leden van het koninklijk huis ontvangen, bedraagt in totaal 10,5 miljoen euro. Dat is 1,6 miljoen euro meer dan de bijna 8,9 miljoen euro die ervoor was gereserveerd in 2021.

Het geld dat prinses Amalia in de staatskas terugstort, wordt verwerkt in de volgende begrotingen.

Te enthousiast

Rutte erkende dat zijn toezegging een jaar geleden, te ruimhartig was gedaan. "Ik ben daar op dat moment te enthousiast over geweest." Volgens de premier is er geen uitsplitsing te maken naar uitgaven voor de functie van koning en die uitgaven die raken aan de privésfeer. En die privésfeer wordt juridisch beschermd, zegt Rutte. "De koning is tenslotte 24 uur per dag koning", zei Rutte.

D66-Kamerlid Joost Sneller wil dat er elke vijf jaar wordt gekeken naar de hoogte van het bedrag. "De premier zegt dat het nooit geëvalueerd kan worden. Hoe kan dat?" Hij wees erop dat er bijvoorbeeld door een speciale commissie naar gekeken kan worden. Net zoals de commissie die toezicht houdt op de geheime diensten.

Functies ministers

Ook werd Rutte aan de tand gevoeld over de nieuwe functies van de ministers Van Veldhoven en Van Nieuwenhuijzen. Onder meer de SP en DENK wilden weten of het volgens Rutte integer is dat de ministers nog tijdens hun sollicitatie aanwezig waren geweest bij begrotingsbehandelingen.

Rutte wees erop dat hij het goed vindt dat ministers ook kijken naar een nieuwe baan als hun termijn afloopt. Hij ontkende dat er niet-integer was gehandeld. "Ik meen echt dat dit correct is verlopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Jaarsalaris koning in 2022 voor het eerst meer dan 1 miljoen euro

Frist Wester: 'Discussie blijft terugkeren'

Politieke commentator Frits Wester volgde het debat vandaag. "Vooralsnog heeft Rutte de discussie over het inkomen van de Koning weer de kop in weten te drukken. Maar de kous is daarmee niet af. Je kunt er vergif op in nemen dat de discussie blijft oplaaien zolang de schimmigheid rondom de uitgaven in de zogenaamde B-component blijft bestaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore