Accijnsverhoging

Goed nieuws voor kleine bierbrouwerijen: Kamer zet streep door hogere accijns

14 oktober 2021 18:30 Aangepast: 14 oktober 2021 19:37
Niels Beekhuizen van brouwerij Crooked Spider in Wassenaar.

De Tweede Kamer verzet zich tegen een accijnsverhoging voor kleine brouwerijen. Het kabinet wil hen vanaf 2023 evenveel accijns laten betalen als grote brouwerijen. Een Kamermeerderheid zet daar nu een streep door.

"Kleine brouwerijen moeten we stimuleren en koesteren", zegt VVD-kamerlid Folkert Idsinga. De SP vindt het 'niet eerlijk' als kleine brouwerijen evenveel moeten betalen als de grote spelers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biergigant Bavaria neemt belang in kleine brouwerij De Molen

Eenvoudiger

Ook D66, de PVV en het CDA willen dat de uitzondering die nu bestaat voor kleine brouwerijen intact blijft. "Ondernemers die midden in de maatschappij staan, mogen niet zo hard geraakt worden dat het voortbestaan van hun bedrijf onzeker wordt", zegt CDA-kamerlid Inge van Dijk. "Dat moeten we voorkomen."

Wie minder dan 200.000 hectoliter bier per jaar produceert, krijgt nu nog 7,5 procent korting op de af te dragen accijns. Dit is ooit in het leven geroepen om het kleine brouwers gemakkelijker te maken te concurreren met grotere brouwerijen, die het voordeel hebben van schaalgrootte. Een belangrijke reden om de uitzondering te schrappen, is dat het systeem van accijnzen zo eenvoudiger wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heineken koopt Texelse Bierbrouwerij, bekend van Skuumkoppe

Tegelijkertijd wil het kabinet de manier veranderen waarop accijns over bier wordt berekend. Met de nieuwe rekenmethode betalen brouwerijen 7,49 euro per procentpunt. Speciaalbier met een alcoholpercentage van 9 procent kost de brouwer dan 67,41 euro per 100 liter, terwijl dat nu nog iets meer dan 40 euro is.

Rampzalig

Die accijnsverhoging zou rampzalig uitpakken voor kleine brouwers, zegt belangenvereniging Craft. "Dit heeft grote impact", zegt Craft-voorzitter Jos Oostendorp. Een petitie om dit tegen te houden is al duizenden keren ondertekend. Veel bedrijven kunnen elke euro juist goed gebruiken, om de schade van de coronacrisis goed te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bavaria-brouwerij Swinkels voortaan 'Koninklijk': wat levert dat op?

Afleggen

Kleine brouwerijen vrezen dat ze het dan zullen afleggen tegen de grote jongens. Niels Beekhuizen van Crooked Spider in Wassenaar heeft net een nieuwe brouwerij in gebruik genomen. Daar is aardig wat geld in gaan zitten. Extra kosten is wel het laatste waar hij op zit te wachten. Toch is hij bang dat zijn brouwerij omzet zal verliezen als zijn bier duurder wordt.

Verantwoordelijk staatssecretaris Vijlbrief laat weten dat hij de zorgen van de kleine brouwers 'heeft gehoord'. Binnenkort heeft hij een debat over de accijnsverhoging met de Kamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore