Debat met Rutte

D66: belastingbetaler heeft recht op openheid over huishoudboekje koning

14 oktober 2021 06:49 Aangepast: 14 oktober 2021 09:03
Beeld © ANP

D66 eist vandaag duidelijkheid van premier Rutte over de uitgaven van koning Willem-Alexander. Rutte had de Kamer vorig jaar beloofd openheid te geven over de uitgaven aan de hofhouding. Rutte zegt nu ineens dat dat tegen de grondwet indruist. "De belastingbetaler heeft recht om te weten waar dat geld naartoe gaat", zegt Tweede Kamerlid Joost Sneller.

Het inkomen van de koning bestaat uit twee delen. Een A-component, dat is zijn salaris van ongeveer een miljoen euro. En de B-component, dat bestaat uit jaarlijks ruim 5 miljoen euro voor uitgaven voor personeel en materieel. "Maar heel veel van de vaste kosten van het koningshuis worden al betaald door ministeries, zoals de beveiliging, de huisvesting en het vervoer."

Vandaag spreekt de Tweede Kamer met premier Rutte over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken, waar de uitgaven van het koningshuis onder vallen.

Uitgaven koninklijk huis

De geraamde uitgaven voor het koninklijk huis stijgen volgend jaar van 45,7 miljoen naar 48,2 miljoen euro. Dat komt vooral door hogere lonen van de hofhouding en de inflatiecorrectie van de kosten. De uitkering die de leden van het koninklijk huis ontvangen, bedraagt in totaal 10,5 miljoen euro. Dat is 1,6 miljoen euro meer dan de bijna 8,9 miljoen euro die ervoor was gereserveerd in 2021.

Het geld dat prinses Amalia in de staatskas terugstort, wordt verwerkt in de volgende begrotingen.

Koning Willem-Alexander ontvangt dus in totaal ruim 6,1 miljoen euro. Voor het eerst komt zijn persoonlijk inkomen iets boven de 1 miljoen euro uit: dat stijgt met 9000 euro van 998.000 dit jaar naar 1.007.000 euro in 2022. De andere 5,1 miljoen, de B-component, is om zijn directe personeel te betalen en bestemd voor materiële privé-uitgaven die wel te maken hebben met zijn functie.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wilde vorig jaar inzage in de uitgaven binnen de B-component, omdat onduidelijk is of het bedrag genoeg is of juist veel te veel.

Toch een bezwaar

Rutte zei toen in een reactie: "Dit gaan we dus ook sportief uitvoeren en daar zie ik ook geen bezwaar in." Inmiddels zegt Rutte dat het de persoonlijke levenssfeer van de koning raakt en dat het daarom niet wordt vrijgegeven.

"We willen weten of er geld overblijft en of daar reserves mee worden opgebouwd", zegt Sneller. "Als dat zo is, willen we dat het wordt teruggestort. En dan kan het jaarlijkse bedrag worden verlaagd."

Bekijk ook: Koningspaar reageert op weigering miljoenentoelage Amalia

Tijdens het staatsbezoek aan Duitsland afgelopen zomer is één van de meest besproken Oranje-onderwerpen niet onbesproken gebleven.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: geen discussie nodig over salaris koning van 1 miljoen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore