Het demissionaire kabinet besluit begin november of er verder wordt versoepeld. Maar welke versoepelingen liggen er nog op tafel én hoe groot is de kans dat we afscheid kunnen nemen van een maatregel? De coronapas staat in ieder geval niet bovenaan het lijstje. "Die hebben we nog wel even nodig", aldus De Jonge.
Het OMT-advies van gisteren beloofde weinig goeds. De prognoses over hoe corona zich in de herfst- en wintermaanden ontwikkelt zijn slechter dan gemodelleerd. Het OMT spreekt van 'een kantelpunt in de epidemiologische situatie'. Het advies luidt dan ook van het team OMT-deskundigen: versoepel de komende weken niet.
Standje afwachten
Het demissionaire kabinet zit vooralsnog in standje 'afwachten.' "We willen de komende weken aankijken. Begin volgende maand hakken we de knoop door", zei demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) gisteren. Op vrijdag 5 november is er een coronapersconferentie.
De Jonge zei ook dat de vaccinatiegraad 'echt hoger moet' als we van de maatregelen af willen. 83 procent van de mensen van 18 jaar en ouder is nu volledig gevaccineerd. De Jonge streeft naar een getal boven de 90 procent. "Zover zijn we nu nog niet. We zien ook dat de cijfers oplopen. Ook in de ziekenhuizen."
Coronamaatregelen: testen blijven gratis, mondkapjesplicht op perrons vervalt
Wat is er nog mogelijk?
Extra maatregelen of regionale maatregelen zijn nu nog niet aan de orde. Wanneer de alarmbellen afgaan? De Jonge zei daarover 'bij 25 ic-opnames over een zevendaags gemiddelde en bij 100 ziekenhuisopnames per dag'. Maar het is volgens hem niet de verwachting dat we daar op gaan komen.
Stel als het kabinet besluit te gaan versoepelen: welke versoepelingen liggen er dan nog op tafel? Een overzicht van de maatregelen die nu nog gelden.
OV-mondkapjes
De mondkapjes zijn nog niet helemaal uit het straatbeeld verdwenen. In het openbaar vervoer (trein, bus, metro, tram) is een mondkapje nog altijd verplicht. Daarnaast blijft ook op het vliegveld, in het vliegtuig en in de taxi het dragen van een mondkapje verplicht. Het afschaffen van de mondkapjes- ook in het ov- is dus nog iets dat het kabinet kan beslissen.
75 procent norm
Er geldt nog altijd een zogenoemde 75 procent-regelnorm. Die geldt voor horecalocaties en evenementen waar bezoekers geen vaste zitplaats hebben: die locaties mogen maximaal 75 procent van de reguliere capaciteit gebruiken.
Nachtsluiting
Discotheken en nachtclubs moet nog altijd om 0.00 uur de deuren sluiten. De 1,5-meterregel is dan wel losgelaten, een coronabewijs is wel weer verplicht.
Coronatoegangsbewijs
Vanaf 25 september moet iedereen vanaf 13 jaar een bewijs laten zien als je naar binnen wilt in horecagelegenheden, maar ook in casino's, bij evenementen als festivals, feesten en optredens en bij zakelijke evenementen zoals een congres.
Thuiswerken en de standaardregels
Het advies is nu om thuis te werken als dat kan, maar als het echt nodig is, mag je ook op kantoor werken. Verder geldt nog altijd het advies om goed je handen te blijven wassen, kun je beter geen handen schudden, moet je je laten testen als je klachten hebt en moeten ruimtes goed geventileerd worden.
Hoe nu verder?
Op 29 oktober heeft het OMT weer een bijeenkomst, waaruit een nieuw advies volgt. Het kabinet zal dan de knoop doorhakken en in een persconferentie op 5 november bekendmaken wat het besluit. Mochten de ziekenhuisopnames in de tussentijd hard oplopen, kan het kabinet altijd eerder ingrijpen.
Minister De Jonge heeft al meerdere keren laten vallen dat het kabinet niet van plan is om het coronabewijs als eerste af te schaffen. De minister zei dat hij met deze coronamaatregel het minst haast wil maken, ook al zorgen de bewijzen voor boze reacties in de samenleving. "Ik verwacht dat we die toegangsbewijzen nog wat langer nodig hebben", zei hij.
De Jonge voelt er meer voor om de 75 procent-norm af te schaffen of de sluitingstijden in de horeca omdat deze maatregelen 'economisch belemmerend zijn en knellen'.

Nog een extra griep
Viroloog Marion Koopmans denkt dat voor de komende tijd voorzichtigheid geboden is. Vooral omdat de 'gewone' griep ook nog hard kan toeslaan. "De gewone griep is een jaar weggeweest en daardoor kan de griepgolf dit jaar wat heftiger zijn. Als daar ook nog een coronagolf bovenop komt, kan dat voor problemen zorgen."
Ic-baas Diederik Gommers vindt het ook uitermate lastig om te voorspellen. "In de winter is het op de ic's altijd drukker. Men gaat nu er vanuit dat in januari 180 ic-bedden door coronapatiënten worden gevuld, maar dat zouden er ook 400 kunnen zijn én dat kunnen we niet aan."
Effectiviteit vaccins
Waar we volgens Gommers ook nog rekening mee moeten houden, is de mogelijkheid dat de effectiviteit van vaccins gaat afnemen. "We zien dat in Israël gebeuren. Daar zijn ze heel vroeg begonnen met vaccineren. We zien het nog niet in Groot-Brittannië en de VS. Die afname van effectiviteit moet je voorblijven, stelt Gommers. "Als die wijzigt moeten we een derde prik gaan toedienen."
