'Kan sneller'

Kamer worstelt met toeslagenaffaire: hoe moet het verder?

12 oktober 2021 17:22 Aangepast: 12 oktober 2021 18:16
Gedupeerden tijdens een demonstratie in Den Haag. Beeld © ANP

In de Tweede Kamer groeit de frustratie over de trage afhandeling van de toeslagenaffaire. Tot nu toe is nog maar 10 procent van de gedupeerden volledig gecompenseerd. "Wat een getreuzel", zegt de SP. Kamerleden van links tot rechts dringen aan op meer snelheid.

Er hebben zich al zo’n 50.000 mensen gemeld voor compensatie. Wie na een eerste lichte toets wordt aangemerkt als gedupeerde, krijgt een bedrag van 30.000 euro. Heb je meer schade, dan volgt een integrale beoordeling van het dossier. Maar het uitzoekwerk waar iemand precies recht op heeft, kan jaren duren.

Harde einddatum

Het ministerie van Financiën is aan het kijken hoe het sneller kan, maar een pasklare oplossing is er nog niet. De Tweede Kamer vindt dat het te lang duurt. PvdA-Kamerlid Nijboer pleit voor het afspreken van een harde einddatum dat de toeslagenaffaire volledig moet zijn opgelost.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ombudsman: trage afhandeling compensatie toeslagenaffaire 'ongelooflijk'

Ook de VVD noemt het 'pijnlijk en frustrerend' dat ouders die lang moeten wachten voordat ze weten waar ze aan toe zijn. Kamerlid Folkert Idsinga vraagt staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) te onderzoeken of voor ouders die dat willen een versneld traject met vaste schadebedragen kan worden gemaakt.

Lobby gedupeerden

Dat is ook een van de voorstellen waarvoor twee gedupeerden – Joël Heiner en Lynn Woodrow – lobbyen in de Tweede Kamer. Volgens Heiner is een radicale koerswijziging nodig. Een slimme regeling met vaste bedragen per schadejaar zou heel veel ouders snel uitsluitsel kunnen geven. "Gedupeerden die daarmee niet zijn geholpen, kunnen dan alsnog maatwerk krijgen."

Heiner en Woodrow zijn al uitgenodigd op het ministerie van Financiën om hun plan toe te lichten. Volgens Heiner zijn ze daar ook gecharmeerd van het plan. Begin deze week zei het ministerie overigens dat het nog wel even zal duren voordat er een alternatieve aanpak is.

Zie ook: Toeslagenouders moeten langer wachten op compensatie: 'Het is een chaos'

Duizenden slachtoffers van de toeslagenaffaire krijgen hun compensatie niet voor de beloofde deadline.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore