Niet troon opgeven

Rutte: troonopvolger mag trouwen met persoon van hetzelfde geslacht

12 oktober 2021 16:13 Aangepast: 12 oktober 2021 16:42
Prinses Amalia Beeld © RVD - Martijn Beekman

Als prinses Amalia met een vrouw zou willen trouwen, hoeft ze niet de troon op te geven. Dat schrijft premier Rutte op vragen van VVD-Kamerlid Rudmer Heerema. Tot dusver gold het regeringsstandpunt uit 2000: een troonopvolger zou de troon moeten opgeven als diegene wil trouwen met een partner van hetzelfde geslacht.

Dat betekende niet dat een troonopvolger niet op iemand van hetzelfde geslacht mocht vallen, maar dat ze niet met elkaar mochten trouwen. Probleem was hoe je dan met de erfelijke troonopvolging om moet gaan: hoe het dan zit met eventuele kinderen?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD: 'Amalia moet troon behouden als ze met een vrouw zou trouwen'

Rutte schrijft nu dat het duidelijk moet zijn van wie de kinderen zijn in een huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht. Daar moeten volgens Rutte wel afspraken over gemaakt worden in het geval van een huwelijk van mensen van het gelijke geslacht.

Maar dat komt aan de orde als het noodzakelijk is, schrijft de premier. Oftewel, als een troonopvolger homoseksueel blijkt.

Boek over Amalia

Amalia heeft zelf nog nooit iets gezegd over haar geaardheid, maar de aanleiding voor de vragen van de VVD was het boek van staatsrechtskundige Peter Rehwinkel. In het boek 'Amalia, de plicht roept' schrijft hij dat als prinses Amalia met een vrouw wil trouwen, ze volgens een regeringsstandpunt de troon moet opgeven. 

De VVD stelde Kamervragen en wilde dat Amalia in zo'n situatie haar troon kon behouden. "Het kabinet vindt dat de erfopvolger ook kan trouwen met een persoon van hetzelfde geslacht en ziet geen beletsel voor een toestemmingswet voor een huwelijk van een erfopvolger met een persoon van hetzelfde geslacht. Het kabinet ziet dus niet dat een troonopvolger of de Koning afstand zou moeten doen van de troon wanneer hij/zij zou willen trouwen met een partner van hetzelfde geslacht."

Frits Wester: 'Dit past bij de tijdgeest'

Politiek commentator Frits Wester: "Wat Rutte nu schrijft over een troonopvolger die wil trouwen met iemand van het gelijke geslacht, past in de tijdgeest. Ook het koningschap is onderhevig aan veranderende maatschappelijke ontwikkelingen. Mocht het overigens zover komen, dan zijn er nog wel een aantal zaken die om een oplossing en mogelijk Grondwettelijke aanpassing vragen. Zo spreekt de Grondwet als het gaat om troonopvolgers niet alleen over wettige nakomelingen, maar ook over bloedverwantschap. Dat vraagt in bepaalde situaties dus om aanpassing."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore