Zware griepepidemie verwacht

Staatssecretaris: 'Vooralsnog gaan we kinderen geen griepprik geven'

11 oktober 2021 16:20 Aangepast: 11 oktober 2021 18:17

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis vindt het vooralsnog niet nodig om kinderen tussen de 12 en 18 jaar een griepprik aan te bieden. Dat zegt hij in een reactie op een aantal experts die een pleidooi houdt om de prik ook aan kleine kinderen te geven.

Omdat er dit jaar een zware griepepidemie wordt verwacht, moet een griepprik voor kinderen de zorg helpen ontlasten, stellen de experts. Zo kunnen kinderen minder ouderen besmetten, is de gedachte. In Groot-Brittannië worden kinderen al massaal ingeënt tegen de griep.

Terughoudend

Maar het demissionaire kabinet voelt daar vooralsnog niets voor. "We zijn daarin terughoudend", laat een woordvoerder van staatssecretaris Paul Blokhuis weten. Het kabinet volgt daarin het advies van de Gezondheidsraad. "We hebben onlangs nog een advies hierover gevraagd aan de experts. Toen werd geadviseerd om dat niet te doen. Dat advies is nog geen twee maanden oud."

Blokhuis 'denkt nog na' of hij een nieuw advies gaat aanvragen. 

Oproep voor de prik

Ongeveer 4 miljoen mensen halen jaarlijks de griepprik. "We roepen iedereen op die een uitnodiging krijgt, om ook te komen", zegt de woordvoerder.

Dit jaar zijn behalve zestigplussers en mensen met een verzwakte gezondheid ook zwangere vrouwen en mensen met obesitas (een BMI van 40 of hoger) uitgenodigd voor de prik . Vanaf volgend jaar krijgen de nieuwe groepen een oproep via de huisarts, maar wie wil kan ook nu al een prik krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iedereen aan de griepprik? 'Druk op zorg verlichten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore