Ga naar de inhoud
Dode beesten

Jaarlijkse keuring elektrische apparatuur moet grote stalbranden gaan voorkomen

Een afgebrande varkensstal in het Brabantse Lierop waarbij ruim 1000 varkens om het leven zijn gekomen. Beeld © ANP

Om grote branden te voorkomen komen er verplichte jaarlijkse controles op elektra in dierenstallen. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Het kabinet streeft ernaar het aantal dodelijke stalbranden en dodelijke dierlijke slachtoffers in 2026 te halveren ten opzichte van 2020.

Hoe de overlevingskansen van dieren bij een brand moeten worden vergroot, moet nog wel worden onderzocht.

Kortsluiting

Uit onderzoek blijkt dat de meeste dieren omkomen bij stalbranden veroorzaakt door kapotte apparaten of kortsluiting. Daarom worden vanaf 2023 jaarlijkse visuele keuringen van elektra voor álle stallen verplicht.

Omdat bij brand in grote stallen er een groter risico is op veel dode dieren, worden deze gebouwen vaker en uitgebreider gekeurd.

Stalbranden: waarom stallen tikkende tijdbommen zijn

02:43

Werkzaamheden

Ook moeten de ruimtes met technische installaties en apparaten waar vaak branden ontstaan, uitgerust worden met extra brandwerend materiaal. En preventieve branddetectiesystemen in de technische ruimte worden verplicht voor grote veehouderijen.

Ook ontstaan branden vaak bij het uitvoeren van werkzaamheden in een stal. Daarom een moet op grote veehouderijen vanaf 2024 iemand aanwezig zijn die een veiligheidsmanagementcursus heeft gevolgd. Die wordt verantwoordelijk voor de brandrisico’s, de netheid van het pand, en het onderhoud van technische apparatuur.

Ook moeten stallen opgedeeld worden in kleinere delen, zodat de brand geremd wordt. Er komt een maximumaantal dieren per staldeel.

Tienduizenden
Lees ook:
Tienduizenden dode dieren: Onderzoeksraad kijkt naar stalbranden