Toenemende besmettingen

De Jonge: te vroeg voor oordeel over schrappen coronatoegangsbewijs

08 oktober 2021 11:42 Aangepast: 08 oktober 2021 11:48
Ter illustratie. Beeld © ANP

Coronaminister Hugo de Jonge vindt het nog te vroeg om te zeggen of het coronatoegangsbewijs na 5 november wordt verlengd of niet. Dat zei hij voorafgaand aan de ministerraad. Volgens De Jonge zijn er de eerste signalen dat de verspreiding van het virus weer toeneemt.

Eind september werden er een aantal versoepelingen doorgevoerd, en het effect daarvan op de besmettingen begint langzaam zichtbaar te worden, aldus De Jonge. "We hebben een tijd lang een daling gezien, daarna stabilisatie. Maar de eerste signalen dat de verspreiding van het virus toch weer sterker is, zien we nu."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wanneer wordt het coronatoegangsbewijs weer afgeschaft?

Niet verdwijnen

De Telegraaf berichtte vandaag op basis van Haagse bronnen dat de coronatoegangsbewijs volgende maand nog niet verdwijnt, als de druk op de ziekenhuizen niet verder daalt. Waar het aantal besmettingen voorheen een belangrijke indicator was in het coronabeleid, vaart het kabinet meer op de cijfers uit de ziekenhuizen, nu een groot deel van de bevolking is gevaccineerd.

Als er dagelijks minder dan tien opnames op de intensive care zijn, en minder dan veertig op de verpleegafdelingen, komt afschaffing van het CTB in beeld. Beide waardes liggen momenteel nog hoger.

Maar volgens De Jonge is het te vroeg voor conclusies. De experts van het Outbreak Management Team komen dit weekeinde met een 'eerste duiding' van de huidige situatie. In de eerste week van november volgt er dan een OMT-advies, op basis waarvan het kabinet de knoop doorhakt.

Bekijk ook: coronapas ingevoerd in Frankrijk

Iedereen die in Frankrijk uit eten wil, naar een ziekenhuis gaat of de trein neemt moet verplicht een coronapas laten zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore