Ga naar de inhoud
Vanwege verlies aan koopkracht

Kabinet broedt op compensatie explosieve stijging energiekosten: 'We willen dat oplossen'

Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Het kabinet bestudeert verdere maatregelen om het verlies aan koopkracht door de stijgende energierekening te compenseren. Dat zei demissionair minister van Financiën, Wopke Hoekstra zojuist in de Tweede Kamer. "We willen dat oplossen."

Ook de Tweede Kamer wil in grote meerderheid dat het kabinet mensen compenseert voor de hoge energieprijzen. Hoe die compensatie moet plaatsvinden, weten de partijen nog niet.

Verschillende maatregelen mogelijk

Hoekstra zegt dat het kabinet zal 'doen wat nodig is' en denkt na over een extra ingreep, na de honderden miljoenen euro's die eerder dit jaar al zijn uitgetrokken om de stijging van de energierekening tegen te gaan. Maar hij wil wel eerst een beter beeld krijgen hoe groot de problematiek is.

Er zijn verschillende maatregelen mogelijk, zei Hoekstra. Hij wees op een maatregel voor alle mensen zoals in Frankrijk, of naar een maatregel voor de lagere inkomens. 'Dus hoe doe je het eerlijk naar die mensen die echt het hardst geraakt worden.'

Het demissionaire kabinet heeft een team ingericht van zes ministers, die kijken naar de gevolgen van de spectaculair stijgende gasprijs.

Enorme
Lees ook:
Enorme stijging energieprijzen pas begin: 'Prijzen zullen sky high gaan'

Honderden euro's hoger

Volgens voorlichtingsinstituut Nibud zullen de stijgende energieprijzen in Nederland zorgen voor meer armoede. Directeur Arjan Vliegenthart bevestigt dat het Nibud vreest dat honderdduizenden huishoudens door de hogere energierekening in de problemen komen.

De energierekening voor consumenten valt mogelijk honderden euro's hoger uit nu de prijzen voor stroom en gas hard oplopen. Hoeveel hoger de nota straks wordt, hangt van vele zaken af zoals het weer, de kwaliteit van het huis, het energiecontract en het stookgedrag.

Oproep

VVD-Kamerlid Silvio Erkens en CDA-Kamerlid Henri Bontenbal hebben Kamervragen gesteld over de stijgende energierekening. Die twee partijen willen samen met de andere coalitiepartijen D66 en ChristenUnie, vandaag een voorstel indienen waarin het kabinet wordt opgeroepen iets aan de stijgende energierekening te doen. Daar wordt volgens ingewijden nu aan geschreven.

Ook de PvdA en GroenLinks willen compensatie. GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee: "Als je wat doet, moet je dat dat ook doen zodat het terechtkomt bij mensen met kleinere beurzen. Diegene die er het meest van te lijden hebben." Ook hij onderstreept dat er haast bij is.

SP-Kamerlid Mahir Alkaya wijst erop dat de belasting op gas onrechtvaardig is, omdat grootverbruikers veel minder betalen en dat de belasting voor 'gewone mensen' de afgelopen jaren is verdubbeld, 'terwijl die voor de industrie nauwelijks steeg'.

Bekijk ook: Waarom je gasrekening zo hoog is (en waarom dat voorlopig nog zo blijft)

03:34
Je gasrekening pakt deze winter fors hoger uit. Want de prijs van gas gaat door het dak. Verslaggever Olivia Manders legt je uit waarom en wat je ertegen kunt doen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.